Belastingdienst gebruikt Aut. Numberplate Recognition

Den Haag – De Belastingdienst heeft in Rotterdam het afgelopen jaar tijdens ANPR-controleacties (Automatic Numberplate Recognition) voor bijna 14 miljoen euro beslag gelegd. Het betreft hier een variatie aan belastingschulden, vooral niet betaalde motorrijtuigenbelasting maar ook inkomsten-, omzet- en loonbelasting.

Vanwege het grote succes van de controles in Rotterdam, heeft de Belastingdienst inmiddels vier auto’s met ANPR apparatuur aangeschaft die landelijk ingezet gaan worden. Deze auto’s zijn uitgerust met speciale apparatuur waardoor er via één flits te zien is of een langsrijdende automobilist een openstaande belastingschuld heeft.

Tijdens de flitscontroles is op 468 auto’s beslag gelegd, 329 auto’s zijn direct afgevoerd. Ongeveer 170 auto’s zijn ondertussen door de Belastingdienst verkocht. Dit heeft 312.000 euro opgeleverd. In 152 gevallen is de eigenaar na betaling van de belastingschuld de auto op komen halen, dit bracht 420.000 euro op.

Om beslaglegging te voorkomen, kan er op de controleplaats direct betaald worden aan de Belastingdienst. Het direct geïnde bedrag tot november 2006 is in totaal ongeveer 380.000 euro, het hoogste direct geïnde bedrag bij een belastingschuldenaar was 34.000 euro.

Naast de openstaande belastingschuld moeten de geflitste automobilisten ook de kosten van beslaglegging, afsleep- en opslagkosten betalen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Financiën