Spectaculaire groei Havens Amsterdam

Amsterdam – De totale goederenoverslag in Havens Amsterdam groeide het afgelopen half jaar het snelst van alle havens in Noordwest Europa. Met een recordoverslag van ruim 43 miljoen ton is er 18 procent meer goederen overgeslagen dan in de zelfde periode in 2005. De stevige groei is vooral te danken aan de overslag van olieproducten, kolen en containers.

De resultaten van Havens Amsterdam, de havens van Amsterdam, Beverwijk, Velsen/IJmuiden en Zaanstad, zijn opmerkelijk. Directeur Hans Gerson van Haven Amsterdam:" Havens Amsterdam is de grootste groeier van de havens in Noordwest Europa in de range van Le Havre – Hamburg. Deze groei is niet alleen te signaleren op de traditionele markten van olieproducten, kolen en zand en grind. Maar ook in de containeroverslag." Vergeleken met het eerste half jaar van 2005 is ruim 6,5 miljoen ton meer aan goederen overgeslagen. Olieproducten hebben het grootste aandeel met 2,8 miljoen ton, gevolgd door containers (ruim 1 miljoen ton) en kolen (0,7 miljoen ton). De Amsterdamse haven heeft het laatste half jaar ook opvallend goed gepresteerd. Alleen al in Amsterdam is de totale overslag met 20 procent gestegen tot meer dan 31 miljoen ton.

Groeiende energiemarkt

Volgens Gerson hebben nieuwe en bestaande klanten de sterke positie van Amsterdam in de groeiende energiemarkt goed ingeschat. Grote benzinespelers zoals Oiltanking en Europoint hebben hun opslagcapaciteit uitgebreid. Ook wereldspeler Koninklijke Vopak NV. kiest voor Amsterdam. Samen met Haven Amsterdam heeft Vopak een intentieverklaring getekend voor de uitgifte van 35 hectare grond. Gerson:" De komst van een nieuwe olieterminal en de recente uitbreidingen zal de sterke hubfunctie van Amsterdam op de benzinemarkt nog verder verstevigen." Ook Rietlanden, dat al een kolenterminal in de Amsterdamse haven heeft, breidt uit. In de Afrikahaven bouwt Rietlanden een state-of-the-art terminal op 30 hectare grond.

Containers

De grootste groei in percentages is in het eerste half jaar van 2006 te zien in de containeroverslag. In termen van twenty-foot equivalent units (TEU) is er meer dan 135 duizend TEU overgeslagen. Een toename van maar liefst 464 procent vergeleken met het eerste half jaar van 2005. Deze aanzienlijke stijging komt vooral door drie intercontinentale lijndiensten van en naar China, Japan en Zuid Amerika. Sinds eind 2005 en begin 2006 is Amsterdam in hun vaarschema opgenomen.

Zeeschepen

Ook het aantal zeeschepen is met meer dan 15 procent toegenomen tot bijna drieduizend. Deze zeeschepen zijn van een grotere omvang en vervoeren meer goederen. Wil de Amsterdamse haven bereikbaar blijven, dan zijn er maatregelen nodig bij de sluis in IJmuiden. Dit betekent dat eerder dan 2008 een besluit over de tweede sluis noodzakelijk is.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havens Amsterdam