Brabantse overheden kopen duurzaam in

Samenwerkingsproject met gemeenten

De provincie Noord-Brabant en 18 Brabantse gemeenten hebben op 21 juni 2006 afgesproken om bij de inkoop van producten meer dan nu op de gevolgen voor het milieu te gaan letten.

Het zogenoemde ‘Duurzaam inkoopbeleid’ gaat over breed een scala van producten en aanbestedingen. Van kantoorartikelen, schoonmaakproducten en –diensten, energie tot en met de grote projecten in grond, weg- en waterbouw. Bij de beoordeling van de producten volgt de overheid de adviezen van SenterNovem http://www.senternovem.nl/duurzaaminkopen/menukaart_DI/index.asp
De Provincie Noord-Brabant wil samen met de gemeenten Boxtel, Bladel, Uden, Heusden, Oosterhout, Halderberge, Tilburg, Veghel, Rucphen, Waalwijk, ’s-Hertogenbosch, Bernheze, Oss, Breda, Woensdrecht en Gilze Rijen, Maasdonk en Reusel de Mierden de landelijke ambitie van 50 procent duurzaam inkopen in 2010 realiseren. Daarom organiseerde de provincie op 21 juni 2006 een bijeenkomst “duurzaam inkopen en aanbesteden bij Brabantse gemeenten”, waar 15 gemeenten de deelnameverklaring ondertekenden. Maasdonk en Reusel de Mierden deden dat in hun eigen gemeentehuis. Voorafgaand aan deze bijeenkomst ondertekenenden de gedeputeerden Peter van Vugt (Bestuur en Middelen) en Annemarie Moons (Milieu, natuur en water) de verklaring.

In Nederland kopen de gezamenlijke overheden per jaar voor maar liefst 30 miljard euro in. Door milieuvriendelijk in te kopen stimuleren zij de productie van duurzame goederen en diensten, geven het goede voorbeeld en dragen zo bij aan de ontwikkeling van een gezonde leefomgeving.

De gemeente Etten-Leur is al vijf jaar zeer actief op dit gebied. De gemeenten Eindhoven en Veldhoven hebben de verklaring in het verleden getekend. De gemeenten Vught, Geldrop-Mierlo en de gemeenten in de BIZOB-regio (de regio Zuid-Oost) zijn tevens voornemens te ondertekenen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant