Forse groei Haven Amsterdam in 1e kwartaal 2006

Amsterdam – De totale goederenoverslag in het eerste kwartaal in Haven Amsterdam bedraagt 21 miljoen ton. Dit is een groei van 8 procent vergeleken met dezelfde periode in 2005. De stijging is vooral te danken aan de overslag van containers, olieproducten, schroot en papier.

De grootste groei in de eerste drie maanden van het jaar 2006 is te zien in de containeroverslag. In termen van twenty-foot equivalent units (TEU) is er 40. 387 TEU overgeslagen. Een toename van bijna 177 procent vergeleken met het eerste kwartaal in 2005. Deze aanzienlijke stijging komt vooral door drie intercontinentale lijndiensten van en naar China, Japan en Zuid Amerika. Sinds eind 2005 en begin 2006 is Amsterdam in hun vaarschema opgenomen.

Voor de Amsterdamse havenwethouder Lodewijk Asscher is de groei met 8 procent een rooskleurige start van 2006. " De containervaart op Amsterdam begint goed op gang te komen. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor stad en omgeving. Het levert extra banen in de haven. Ik schat de kans reëel dat dit jaar 200.000 containers worden overgeslagen.”

In de Verenigde Staten is de vraag naar benzine hoger dan het aanbod, met als gevolg dat de prijzen zeer sterk stijgen. Ook heeft de VS onvoldoende productiecapaciteit. Amsterdam profiteert hiervan. In het eerste kwartaal steeg de overslag van olieproducten met 6,3 procent naar 5 miljoen ton.

Uit de tot nu toe bekend gemaakte statistieken van de andere havens in de range van Le Havre-Hamburg blijkt dat Haven Amsterdam, na Hamburg, de grootste stijging heeft doorgemaakt in het eerste kwartaal van 2006.

Bij het droge massagoed is vooral een groeiende overslag te zien in de overslag van schroot(+26%) en chemische producten (+13,5%), terwijl die van zand, grind, mineralen (-7%) en mestproducten (-26%) daalden. De gehele droge massagoedsector haalde een niveau van 12 miljoen ton (+2,7%). De behandeling van overig stukgoed groeide flink. In de eerste drie maanden van dit jaar is ruim 76 duizend ton papier overgeslagen tegen 48 duizend ton verleden jaar (+59%). Het totale aantal overige stukgoederen groeide in het afgelopen kwartaal tot 1,8 miljoen ton tegen 1,3 miljoen ton (+36%).

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Haven Amsterdam