Stork verkoopt WorkSphere aan Strukton

Strukton pleegt overname
Utrecht – Stork N.V. en Strukton hebben op 12 mei een principe-overeenkomst ondertekend over de verkoop van WorkSphere aan Strukton. De verkoop past in het streven van Stork om meer focus aan te brengen in haar activiteiten. WorkSphere is onderdeel van de groep Technical Services en heeft in 2005 een omzet geboekt van EUR 168 mln. Er is sprake van een aandelentransactie. Partijen zijn overeengekomen dat de overnameprijs bij de afronding van de transactie bekend gemaakt zal worden.

Bij de overname zijn circa 1400 werknemers betrokken. De transactie zal naar verwachting medio 2006 haar beslag krijgen, en is o.a. afhankelijk van de resultaten van het overleg met de vakverenigingen en de ondernemingsraden en de afronding van het meldingsproces bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Strukton heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot een full service infra en accomodation provider. Met betrekking tot de dienstverlening op het gebied van huisvestingsvraagstukken neemt het belang van technische installaties in gebouwen snel toe. Deze expertise was bij Strukton tot nu toe slechts beperkt aanwezig. WorkSphere opereert voornamelijk in de service- en onderhoudsmarkt voor technische installaties in gebouwen. Groeimogelijkheden voor WorkSphere zijn gerelateerd aan activiteiten als facility management en de bouwsector. Met WorkSphere versterkt Strukton zijn positie op de markt van integrale projecten – waar het marktleider is op het gebied van PPS ( publiek private samenwerking) – en facility management.

CEO Sjoerd Vollebregt: “Wij zijn bijzonder verheugd dat wij in Strukton een bedrijf hebben getroffen waarbinnen de kwaliteiten van WorkSphere zo goed tot hun recht komen. WorkSphere zal onder haar eigen naam aan de Strukton-organisatie worden toegevoegd als vijfde loot aan de stam. Daarmee geeft Strukton aan dat WorkSphere een van haar kernactiviteiten zal zijn en een grote rol zal spelen in de strategische ontwikkelingen”.

CEO Gerrit Witzel:”Wij prijzen ons gelukkig met de komst van Stork WorkSphere bij Strukton. Dit stelt ons gezamenlijk in staat een unieke propositie in de markt te zetten op het gebied van Integraal Facility Management.”

Stork is een Nederlands technologieconcern dat internationaal opereert. Met 12.800 werknemers heeft Stork in 2005 op een omzet van EUR 1.8 miljard een nettoresultaat van EUR 93 mln geboekt. Stork bestaat uit vier groepen: Prints, Aerospace, Food Systems en Technical Services, maar heeft op 1 februari 2006 aangekondigd zich in de toekomst te zullen richten op drie pijlers: Aerospace, Food Systems en Technical Services voor industriële klanten. Dientengevolge zullen Stork Prints en Stork WorkSphere gedesinvesteerd worden.

Strukton volgt een winstgevende groeistrategie op de kernactiviteiten Railinfrastructuur & Informatiesystemen, Civiele Infratechniek, Bouw & Vastgoed en PPS-concessies & Integraal Facility Management. De onderneming is Europees marktleider op het gebied van spooraanleg en spooronderhoud en behoort tot de top in de Nederlandse markt van civiele bouw en grote infrastructurele civiele werken. Daarnaast ontwikkelt het zich versneld van bouwbedrijf tot professioneel dienstverlener in accomodatievraagstukken. Het is al actief op het gebied van PPS-concessies en inmiddels marktleider in aldus verworven integrale projecten.

Strukton streeft ernaar haar klanten nog meer uit handen te nemen en wil tot de top gaan behoren van de full service infra en accomodation providers. Naast innovatieve technologieën, kennis en kwaliteit, wenst Strukton zich te onderscheiden door duurzaam ondernemen. Ook moeten sociale rechtvaardigheid en ecologische grenzen een plaats krijgen in het ondernemingsbeleid. Strukton behaalde in 2005 met 3600 werknemers een omzet van € 824 miljoen en is actief in Europa.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Strukton Groep nv