100 grootste bouwondernemingen in Europa

Rotterdam – Deloitte presenteert de derde jaarlijkse ‘European Powers of Construction – Analysis of the Year 2004’. Het Engelstalige European Powers of Construction-rapport laat de 100 grootste bouwondernemingen naar bouwomzet in Europa zien en biedt economische en industriële inzichten in de Europese markt.

De lijst met ‘Top 100 European Construction Companies’ wordt in 2005 wederom aangevoerd door Vinci uit Frankrijk. De tweede plaats is voor het Franse Bouygues en de derde voor Skanska uit Zweden. De Bam Groep neemt de hoogste positie in voor Nederland, een respectabele 6e plaats. Op de 16e en 26e plaats vinden we respectievelijk Volker Wessels Stevin en Heijmans terug.

Uit het onderzoek blijkt dat 2004 en de eerste helft van 2005 over heel Europa gezien teleurstellende perioden voor de bouwindustrie waren. Er was een beperkt herstel over de gehele sector, waarbij het beeld van land tot land verschilt. Zo is er sprake van een sterke opleving in Oost-Europa. In Nederland lijkt de bouwindustrie in 2004 herstellend van de dip die in 2002 begon want een aantal sectoren laat een opleving zien. Koplopers zijn de nieuwbouwmarkt en de markt die zich richt op onderhoud van infrastructuur. Echter, investeringen in de markt van nieuwe commercieel vastgoed en voor nieuwe infrastructuur bleven dalen als een gevolg van de economische recessie van Nederland.

De verwachting is dat in 2005 de totale bouwmarkt in Nederland voor het eerst in drie jaar tijd zal groeien. Van alle subsectoren wordt verwacht dat ze een toename in productie zullen laten zien. Uit het onderzoek blijkt ten slotte dat de belangstelling voor PPS (publiek-private samenwerking) in Europees verband toeneemt. Ook alternatieve aanbestedingsvormen hebben de belangstelling van Europese overheden, waarbij zij niet alleen kiezen voor de laagste prijs.

Het volledige rapport vindt u op de site van
Deloitte
.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Deloitte Nederland