Startbijeenkomst ZuidasDok Onderneming

Amsterdam – Nu er een vijftal banken is geselecteerd om samen met het Rijk en de gemeente Amsterdam een studie te doen naar de ontwikkeling van de ZuidasDok Onderneming, is de fase van het daadwerkelijke rekenen en tekenen begonnen. Om de daad maar onmiddellijk bij het woord tevoegen, werd op 13 oktober 2005 een feestelijk startschot gegeven. Plaats van handelen: de 22ste verdieping van Viñoly, een van de recent gerealiseerde gebouwen op Zuidas met een adembenemend uitzicht op Amsterdam en omgeving. Aanwezig waren een groot aantal vertegenwoordigers van de publieke en private partijen. Zowel minister van Financiën Gerrit Zalm als wethouder Duco Stadig waren aanwezig en onderstreepten in hun toespraak het belang dat de publieke partijen hechten aan deze nieuwe publiek-private samenwerking.

De komende tijd zal er gewerkt worden aan het integraal ontwerp (ondergrondse infrastructuur en vastgoedontwikkeling op de tunnels), de stedenbouw en de financiële/juridische/economische aspecten van een op te richten gezamenlijke onderneming. Logischerwijs waren dit ook de belangrijkste thema’s tijdens deze startbijeenkomst.

De fase van rekenen en tekenen zal naar verwachting ongeveer zes maanden duren en zal een intensief proces van samenwerking worden. In deze periode dienen de nu voorliggende plannen te worden geoptimaliseerd en verder uitgediept. Aan het einde van dit traject zal er een prospectus moeten liggen die de private partijen voldoende comfort biedt om tot bieding op de aandelen van de op te richten onderneming over te gaan. Anderzijds moet het traject leiden tot een pakket van randvoorwaarden en functionele eisen op basis waarvan de publieke partijen groen licht kunnen geven en de benodigde politieke goedkeuringsprocedures kunnen worden doorgezet.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Amsterdam Zuidas