Besluit invoer OV-chipkaart later

Den Haag – Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wil uiterlijk in augustus 2005 duidelijkheid over de planning van de bij de invoering van de OV-chipkaart betrokken vervoerbedrijven. Dit laat zij vandaag aan de Tweede Kamer weten. De minister heeft deze informatie nodig om in te kunnen schatten wat het effect is op het verdere besluitvormingsproces rond de invoering van deze chipkaart voor het openbaar vervoer.

De vervoerbedrijven die verantwoordelijk zijn voor de proef met de OV-chipkaart in Rotterdam (NS, RET, Connexxion) hebben het ministerie laten weten dat zij door technische problemen met de software, vertraging hebben opgelopen. Ze hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben voordat de kaart landelijk kan worden ingevoerd. Het systeem moet volledig betrouwbaar zijn voordat reizigers er op grote schaal gebruik van gaan maken.

De minister zou in september van dit jaar definitief beslissen over de invoering van de OV-chipkaart en het afschaffen van het huidige nationaal vervoerbewijs, de strippenkaart. De minister kan pas een besluit nemen na afronding van de proef, aangezien deze informatie geeft over de technische werking van het systeem, reizigersacceptatie en verkrijgbaarheid van de OV-chipkaart. Doordat de vervoerbedrijven meer tijd nodig hebben, verschuift dit moment.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat