VROM: 14 miljoen voor nieuw stadshart Zaanstad

Den Haag – Minister Dekker (VROM) investeert 14 miljoen euro in het nieuwe stadshart in de gemeente Zaanstad. Het geld voor het project met de naam Inverdan komt uit het budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) van het ministerie. Dekker vindt de omvangrijke plannen voor het gebied goed aansluiten bij de door haar gewenste centrumvorming en de combinatie van wonen, werken, recreëren en intensief ruimtegebruik. Het gebied ligt tussen het NS-station en het huidige stadscentrum.

In de plannen is ruimte voor een nieuw NS- en busstation en een centrale bibliotheek. Rondom verrijzen onder meer kantoren, winkels, onderwijsinstellingen, een bioscoop en circa 2500 woningen. Doel van de gemeente is het gebied te laten uitgroeien tot een economisch en sociaal knooppunt. De bijdrage van VROM is voor het hele project Inverdan waarbij de ruimtelijke kwaliteit centraal staat. Het gaat daarbij onder meer om de realisatie van de Buiging, (de innovatieve vormgeving van het stadshart op en rond een overspanning van spoorlijnen en autowegen), herinrichting van de Rozengracht, het terugbrengen van water in de Gedempte Gracht en een parkeergarage. Met de toekenning aan Zaanstad neemt Dekker het advies over van de commissie, die haar adviseert bij de investering van de BIRK-gelden.

Met de BIRK-regeling investeert het ministerie van VROM in projecten die passen binnen het ruimtelijk beleid. Voorwaarde is dat projecten de ruimtelijke kwaliteit van de steden en/of het landelijk gebied versterken. In totaal selecteerde minister Dekker negentien projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het BIRK-budget. Eerder ontvingen Arnhem en Enschede al respectievelijk €14,5 miljoen en €14 miljoen uit het BIRK-budget.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie VROM