OV-chipkaart wordt zichtbaar bij Connexxion

Hilversum – Vanaf september 2004 wordt de OV-chipkaart voor het eerst zichtbaar in een aantal bussen van Connexxion. Er wordt dan gestart met de inbouw van de kaartlezers, waarmee reizigers straks met de OV-chipkaart toegang hebben tot de bus. In de regio Hoeksche Waard en Voorne-Putten start Connexxion eind dit jaar, in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, een proef met de OV-chipkaart. De voorbereidingen voor de invoering van de OV-chipkaart zijn in volle gang. Naast de start van de inbouw in de bussen, heeft Connexxion het ontwerptraject voor het uiterlijk van de OV-chipkaart afgerond.

Speciaal voor de komst van de OV-chipkaart rijden vanaf september de eerste bussen in Nederland met ingebouwde apparatuur. Het betreft de inbouw van de kaartlezers. Met deze kaartlezers kunnen reizigers in de Hoeksche Waard, op Voorne-Putten en in Ridderkerk en Barendrecht vanaf eind 2004 in- en uitchecken met hun OV-chipkaart. Over drie maanden zal de inbouw van zo’n 200 bussen in de regio afgerond zijn.
Naast Connexxion introduceren ook NS en RET in 2005 de OV-chipkaart in de Rotterdamse regio op respectievelijk de Hoekse Lijn (van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland) en in de metro.

Ontwerp
Voor het uiterlijk van de OV-chipkaart heeft Connexxion gekozen voor grafische, Nederlandse landschappen. Verder zijn er op de achterkant citaten te lezen, die allen betrekking hebben op reizen. Er zijn drie ontwerpen gekozen: één voor de persoonsgebonden kaart en twee verschillende ontwerpen voor de niet-persoonsgebonden kaart.

Download hier de bijlage over het ontwerp (Pdf)


Klik hier om afbeeldingen van de ontwerpen te bekijken.

Ieder vervoerbedrijf geeft straks een eigen OV-chipkaart uit. Elke kaart biedt precies dezelfde mogelijkheden, reizigers hebben maar één kaart nodig. Alle kaarten en de bijbehorende apparatuur zijn wel uniform voorzien van het OV-chipkaartlogo.

Met de komst van de OV-chipkaart wordt reizen makkelijker: reizigers kunnen met één kaart reizen met bus, trein, tram en metro. Ze hoeven niet meer in de rij voor een kaartje, betalen kan met het saldo of het abonnement dat op de OV-chipkaart staat. Op die manier hebben reizigers altijd een geldig vervoerbewijs op zak. Connexxion is een van de initiatiefnemers van de OV-chipkaart, samen met een aantal andere grote vervoerbedrijven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Connexxion