BIODIVERSITEIT

TenneT zet zeezeilers in voor onderzoek

Zeezeilen (bron: Dutchsail)

Netbeheerder Tennet gaat samenwerken met zeezeilers om ecologische metingen op de Noordzee te doen. Het gaat om onderzoek naar welke effecten haar onderzeese kabelkruisingen hebben op de biodiversiteit.

Wanneer de offshore kabels die de windparken op zee verbinden met het elektriciteitsnet op land een bestaande olie- en gasleiding kruisen, komen de kabels boven de zeebodem uit. Op deze kruisingen worden speciale stenen gestort om de kabels te beschermen. In de zomer van 2021 is bij een drietal kabelkruisingen van TenneT’s offshore netaansluiting Hollandse Kust (zuid) een kalkhoudende steen als toplaag toegepast. Bij drie kabelkruisingen is de conventionele, granieten toplaag gebruikt. Zo kan het zeeleven rond deze aangepaste kruisingen worden vergeleken met de kruisingen met graniet als bescherming. Eerdere studies wezen uit dat kalkhoudend steen ervoor zorgt dat diverse soorten bodemdieren zich eenvoudiger nestelen. Op deze locaties ontstaat een ander leefgebied.

Biodiversiteit

Zeezeilers van DutchSail (platform voor professionele zeezeilers) die toch al in deze gebieden varen worden geïnstrueerd door wetenschappers van Wageningen Marine Research. Zij gaan tijdens trainingen het zeeleven op de kabelkruisingen filmen en watersamples nemen. Vervolgens gaat dit materiaal naar het laboratorium. Om een beeld van het leven onder de zeespiegel te krijgen en het effect van de aanwezigheid van hoogspanningskabels te onderzoeken, wordt naar de biodiversiteit boven de kabelkruisingen gekeken. De pilot is onlangs opgestart en vindt deze zomer plaats.

TenneT zegt met de zeilschepen een bijzonder duurzame partner te hebben gevonden als alternatief voor reguliere onderzoeksschepen. De zeilschepen gebruiken geen fossiele brandstoffen en zijn toch al op zee, omdat de zeilers trainen voor wedstrijden. Onderzoekers van Wageningen Marine Research  coördineren het veldwerk, analyseren de data en rapporteren de resultaten.

LEES OOK:

TenneT doet forse investeringen in Brabant en Limburg

‘Slimmer elektriciteitsnet verzwaren is een uitdaging’

Auteur: Bart Oosterveld