Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Bouw windpark Maasvlakte 2 gestart

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Eneco is begonnen met het bouwen van 22 windturbines op de Tweede Maasvlakte. Vanaf volgend jaar wordt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daarmee voorzien van groene stroom voor alle kantoren, wegen en vaarwegen.

De realisatie van het windpark vindt plaats in opdracht van Rijkswaterstaat. Die is eigenaar van de zeewering en zal de eerste 25 jaar alle stroom afnemen die er ter plaatse wordt geproduceerd. Bij de ontwikkeling van het geheel zijn ook de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betrokken.

Met alle belangen rekening gehouden

Eneco geeft aan bij de bouw met verschillende zaken rekening te moeten houden. De Tweede Maasvlakte is gerealiseerd voor de activiteiten van de havenindustrie, maar het is tegelijk een natuurgebied waar veel vogels leven en er wordt door mensen aan recreatie gedaan. Met al die belangen is rekening gehouden, legt Eneco uit. “Zo dachten verschillende natuur- en milieuorganisaties al mee bij de eerste ontwerpen van het windpark en is er gesproken met vertegenwoordigers van bedrijven, recreatiepartijen en bewoners.”

Lees ook: ‘E-boiler kan balans op het stroomnet helpen herstellen’

De omgeving blijft ook tijdens de uitvoering betrokken en die is halverwege februari van start gegaan. Het sportstrand met voorliggend water en duingebied is volledig afgesloten, net als een weg en een fietspad bij het bouwterrein. Het badstrand en de parkeerplaatsen blijven wel toegankelijk.

Groene stroom voor wegen en vaarwegen

Er komen twaalf turbines op het strand te staan en nog eens tien op de dijk. Als die er eenmaal staan, kunnen ze in 2023 energie gaan produceren. De stroom van Windpark Maasvlakte 2 wordt dus de eerste kwart eeuw afgenomen door Rijkswaterstaat. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt op die manier geheel voorzien van groene stroom voor alle kantoren, wegen en vaarwegen, waarmee die duurzaamheidslag al veel eerder dan het streefjaar van 2030 wordt geslagen.

Lees ook: Laatste mantelbuis voor windparken op zee aangelegd onder duinen

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.