Hoofdkantoor Gasunie

Gasunie: snel nieuwe infrastructuur voor leveringszekerheid

Foto: nieuwsbericht Gasunie

Met het oog op de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de energiesector zet Gasunie extra stappen om de leveringszekerheid van gas voor Nederland, Duitsland en Europa veilig te stellen. Er wordt zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur gebouwd, zowel voor opslag als import van LNG en waterstof.

Gasunie reageert hiermee op de Russische inval in Oekraïne. Die wordt door het bedrijf “een humanitair drama” genoemd en Gasunie geeft aan mee te leven met de bevolking die lijdt onder het oorlogsgeweld. Verder is het duidelijk dat “deze oorlog gevolgen heeft voor de Europese energiepolitiek. Als staatsdeelneming staan we intensief in contact met de Nederlandse en Duitse overheden. We delen onze kennis en expertise om de leveringszekerheid van gas op korte en langere termijn voor gezinnen en bedrijven veilig te stellen. Wij zetten hiertoe concrete stappen om zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur te bouwen.”

Nog dit jaar starten met aanleg terminal

De Duitse bondskanselier Scholz kondigde afgelopen weekend de bouw van twee energie-importterminals aan. Eén daarvan is een terminal in Brunsbüttel die Gasunie aan het ontwikkelen is en de gesprekken daarover met de Duitse overheid zijn in de afrondende fase. Het bedrijf “hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal, die naast LNG ook geschikt wordt gemaakt voor het importeren van (groene) waterstof. Verder onderzoekt het bedrijf “op korte termijn hoe de LNG-importcapaciteit in Nederland verder vergroot kan worden. Zo kan de afhankelijkheid van de import van gas uit Rusland worden afgebouwd.”

Met Russische bedrijven als Gazprom schroeft Gasunie de samenwerking terug tot het hoogst noodzakelijke. Deze worden voortgezet op het minimale niveau dat nodig is om via de energie-infrastructuur van Gasunie de levering van gas te blijven verzekeren.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.