Hoogspanningsmast

Netbeheerders willen hulp van politiek voor sterk stroomnet

Foto: ProMedia / Dylan Metselaar

Omdat de krapte op het elektriciteitsnet steeds groter wordt, liet de Tweede Kamer zich bijpraten door de netbeheerders. Zij pleiten voor nieuwe wetgeving en een ander subsidiessysteem, waarbij er door een kleine en slagvaardige groep partijen wordt gewerkt aan het elektriciteitsnet van 2050.

De ronde tafel-bijeenkomst werd gehouden op initiatief van VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Dat gebeurde omdat er op steeds meer plekken in Nederland problemen ontstaan met de capaciteit op het stroomnetwerk. Recente voorbeelden daarvan kwamen aan het licht in Gelderland en Amsterdam. De beheerders steken elk jaar 3 miljard euro in het op peil houden en uitbreiden van het net. Stedin kondige onlangs nog een impuls van 627 miljoen euro aan.

Lijst met oplossingen

Maar zoals de beheerders zelf al vaker hebben onderstreept: wat zij (kunnen) doen, is niet genoeg om te zorgen dat alles dat nu en in de toekomst wordt gevraagd kan worden geleverd. Ook andere partijen moeten hun rol pakken om te zorgen dat het net kan blijven leveren wat ervan wordt verlangd. De netbeheerders hebben samen met de hele sector en andere belanghebbenden al een lijst oplossingen voor de lange en korte termijn gemaakt.

“Daarnaast hebben we de politiek nodig,” zo benadrukte Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland in het gesprek met de Tweede Kamerleden. De netbeheerders willen graag een jaarlijkse spoedwet voor de energietransitie, zodat er optimaal kan worden ingespeeld op de meest recente ontwikkelingen. Met de huidige wetstrajecten van vaak vijf tot zeven jaar is dat volgens hen niet goed mogelijk. Daarnaast willen ze graag dat het subsidiebeleid meer wordt gericht op systeemkosten.

3.000 projecten in de wachtrij

Ook met deze aanpassingen kan de krapte op het net van de komende jaren niet worden voorkomen, waarschuwt Netbeheer Nederland. “Daarom is het nodig om de komende jaren tijdelijk te prioriteren wie, waar, wanneer en in welke volgorde moet worden aangesloten. Er staan nu 3.000 projecten in de wachtrij. Deze keuze moet maatschappelijk en gezamenlijk gemaakt worden.”

Eén pasklare oplossing is er niet, benadrukt voorzitter van Netbeheer Evert den Boer, tevens directeur van Enexis. Hij geeft aan dat procedures voor ruimtelijke inrichting versneld moeten worden, dat er moet worden geïnvesteerd in de scholing van vakmensen en dat er een ander afwegingskader moet komen om te bepalen welke projecten prioriteit moeten krijgen. Maarten Abbenhuis van TenneT drong er bij de Kamerleden op aan dat de vraag wat waar gerealiseerd moet worden een antwoord vereist.

2050 als uitgangspunt nemen

Netbeheer Nederland pleit ervoor om de gewenste doelstellingen voor het elektriciteitsnet in 2050 als uitgangspunt te nemen voor het verder ontwerpen van het energiesysteem en van daaruit terug te redeneren. De brancheorganisatie heeft zijn standpunten richting politiek samengevat in een position paper.

De relatie tussen aanleg van laadinfrastructuur en de krapte op het elektriciteitsnet komt prominent aan bod tijdens het Congres Laadinfra ’22, op 22 maart in Rotterdam. De vroegboekkorting loopt binnenkort af, dus snel aanmelden loont de moeite.

Auteur: Vincent Krabbendam

Netbeheerders willen hulp van politiek voor sterk stroomnet | Infrasite
Hoogspanningsmast

Netbeheerders willen hulp van politiek voor sterk stroomnet

Foto: ProMedia / Dylan Metselaar

Omdat de krapte op het elektriciteitsnet steeds groter wordt, liet de Tweede Kamer zich bijpraten door de netbeheerders. Zij pleiten voor nieuwe wetgeving en een ander subsidiessysteem, waarbij er door een kleine en slagvaardige groep partijen wordt gewerkt aan het elektriciteitsnet van 2050.

De ronde tafel-bijeenkomst werd gehouden op initiatief van VVD-Kamerlid Silvio Erkens. Dat gebeurde omdat er op steeds meer plekken in Nederland problemen ontstaan met de capaciteit op het stroomnetwerk. Recente voorbeelden daarvan kwamen aan het licht in Gelderland en Amsterdam. De beheerders steken elk jaar 3 miljard euro in het op peil houden en uitbreiden van het net. Stedin kondige onlangs nog een impuls van 627 miljoen euro aan.

Lijst met oplossingen

Maar zoals de beheerders zelf al vaker hebben onderstreept: wat zij (kunnen) doen, is niet genoeg om te zorgen dat alles dat nu en in de toekomst wordt gevraagd kan worden geleverd. Ook andere partijen moeten hun rol pakken om te zorgen dat het net kan blijven leveren wat ervan wordt verlangd. De netbeheerders hebben samen met de hele sector en andere belanghebbenden al een lijst oplossingen voor de lange en korte termijn gemaakt.

“Daarnaast hebben we de politiek nodig,” zo benadrukte Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland in het gesprek met de Tweede Kamerleden. De netbeheerders willen graag een jaarlijkse spoedwet voor de energietransitie, zodat er optimaal kan worden ingespeeld op de meest recente ontwikkelingen. Met de huidige wetstrajecten van vaak vijf tot zeven jaar is dat volgens hen niet goed mogelijk. Daarnaast willen ze graag dat het subsidiebeleid meer wordt gericht op systeemkosten.

3.000 projecten in de wachtrij

Ook met deze aanpassingen kan de krapte op het net van de komende jaren niet worden voorkomen, waarschuwt Netbeheer Nederland. “Daarom is het nodig om de komende jaren tijdelijk te prioriteren wie, waar, wanneer en in welke volgorde moet worden aangesloten. Er staan nu 3.000 projecten in de wachtrij. Deze keuze moet maatschappelijk en gezamenlijk gemaakt worden.”

Eén pasklare oplossing is er niet, benadrukt voorzitter van Netbeheer Evert den Boer, tevens directeur van Enexis. Hij geeft aan dat procedures voor ruimtelijke inrichting versneld moeten worden, dat er moet worden geïnvesteerd in de scholing van vakmensen en dat er een ander afwegingskader moet komen om te bepalen welke projecten prioriteit moeten krijgen. Maarten Abbenhuis van TenneT drong er bij de Kamerleden op aan dat de vraag wat waar gerealiseerd moet worden een antwoord vereist.

2050 als uitgangspunt nemen

Netbeheer Nederland pleit ervoor om de gewenste doelstellingen voor het elektriciteitsnet in 2050 als uitgangspunt te nemen voor het verder ontwerpen van het energiesysteem en van daaruit terug te redeneren. De brancheorganisatie heeft zijn standpunten richting politiek samengevat in een position paper.

De relatie tussen aanleg van laadinfrastructuur en de krapte op het elektriciteitsnet komt prominent aan bod tijdens het Congres Laadinfra ’22, op 22 maart in Rotterdam. De vroegboekkorting loopt binnenkort af, dus snel aanmelden loont de moeite.

Auteur: Vincent Krabbendam