Fundering windturbine. Foto: Vattenfall

Stuurloos vrachtschip beschadigt windpark in aanbouw

Foto: persbericht Vattenfall

Het stuurloze vrachtschip dat enkele uren in windpark Hollandse Kust Zuid ronddreef, heeft daarbij de fundering van een te bouwen turbine beschadigd. Vattenfall zoekt nog uit hoe groot de schade daadwerkelijk is.

Dat de turbine niet ongeschonden uit de strijd is gekomen, bleek tijdens een verkenningsvlucht boven het gebied waar het windpark wordt gebouwd. Maandag kwam het vrachtschip Julietta D met een ander schip in aanraking. De Julietta D raakte daarbij zodanig beschadigd dat de volledige bemanning werd geëvacueerd. Het resultaat daarvan was wel dat het schip urenlang stuurloos ronddreef in het windpark in aanbouw. Daarbij kwam het dus in aanvaring met het fundament van één van de windturbines die er komen te staan. Het schip werd uiteindelijk door Boskalis geborgen.

Exacte aard en omvang schade vaststellen

Vattenfall zegt het volgende over de verkenningsvlucht. “Een eerste inspectie vanuit de lucht in opdracht van Vattenfall wijst uit dat het schip daarbij één van de vierendertig reeds geïnstalleerde funderingen heeft beschadigd. Verdere inspecties zijn nodig om de exacte aard en omvang van de schade vast te stellen. Deze inspecties zullen worden uitgevoerd zodra de weersomstandigheden verbeteren. Ook kwam de Julietta D in aanvaring met het onderstel van een transformatorplatform van TenneT.”

Vattenfall laat verder weten blij te zijn dat alle opvarenden van het schip in veiligheid zijn gebracht en dat er ten tijde van het voorval geen personeel van of materieel van de energieleverancier en haar aannemers in het gebied aanwezig waren.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.