Windpark IJsselmeer. Foto: Henk Kouwenhoven / Vattenfall

Seinen op groen voor buitendijks windpark IJsselmeer

Foto: Henk Kouwenhoven / Vattenfall (persbericht)

De bouw van het buitendijkse gedeelte van het windpark Windplanblauw gaat begin 2022 van start. De 28 windturbines die nu voor de kust van het IJsselmeer staan worden dan vervangen door 24 nieuwe, krachtige exemplaren.

Het groene licht is gegeven door Vattenfall en Swifterwin T, de initiatiefnemers van Windplanblauw. Dat is een windpark in de gemeenten Dronten en Lelystad waar 74 windmolens worden vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. Daarvan komen er 37 op land te staan en 24 in het IJsselmeer. De bouw van de 37 exemplaren op land is begin dit jaar van start gegaan en ongeveer een jaar later zal dus ook met de realisatie van de buitendijkse windmolens worden begonnen.

Laatste kwartaal 2023 in gebruik

“Ballast Nedam ontwerpt en realiseert de turbinefundaties en de parkbekabeling en verzorgt de aansluiting met het onderstation. Mammoet is medeverantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines. De leverancier van de turbines wordt later bekend gemaakt”, schrijft Vattenfall in een toelichting.

De verwachting is dat windpark Windplanblauw in het laatste kwartaal van 2023 in gebruik wordt genomen. De  61 nieuwe windturbines hebben een gezamenlijk opgesteld vermogen van ruim 335 MW.

Foto: Henk Kouwenhoven / Vattenfall

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.