Logo Vattenfall

Seinen op groen voor grote elektrische waterboiler in Diemen

Foto via Anouk IJfs, persvoorlichting Vattenfall

De bouw van een grote elektrische waterboiler met een vermogen van 150 Megawatt in Diemen komt steeds dichterbij. Energiebedrijf Vattenfall heeft de benodigde vergunningen en subsidies binnen. Vanaf 2024 zou de enorme ‘waterkoker’ duurzame warmte kunnen leveren op momenten waarop er veel stroom uit zon en wind is.

Voor Vattenfall is de elektrische boiler een “belangrijk stuk van de duurzame warmtepuzzel.” In Zweden werkt het bedrijf al dertig jaar met deze oplossing maar Diemen krijgt als het goed is de Nederlandse primeur. Het bedrijf noemt de installatie zelf een soort waterkoker. Die zet stroom om in warm water, dat kan worden geleverd aan huishoudens en bedrijven. Het kan ook worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer, die dan in relatie tot de waterkoker de functie van thermoskan heeft.

“Begin oktober 2020 is de vergunning verleend en inmiddels is ook de SDE++ subsidie rond. Er kan een E-boiler van 150 MW komen in Diemen”, vertelt Michelle Poorte, projectmanager Heat Projects bij Vattenfall. “De E-boiler gaat alleen aan als de elektriciteitsmix duurzaam is, dus met veel stroom uit zon en wind. Als je hem op andere momenten zou inzetten, zou dat juist slecht zijn voor de duurzaamheid van het warmtenet, want dan moet er bijvoorbeeld een gascentrale harder draaien om de extra stroom voor de E-boiler op te wekken.”

Onvoldoende groene stroom

De capaciteit van de boiler is aanzienlijk, maar er is nog niet genoeg groene stroom om de boiler veel te laten draaien. Met de huidige verwachte inzet van de installatie denkt Vattenfall ongeveer 15 procent van de warmte duurzaam te kunnen leveren. Omdat het aantal wind- en zonneparken in Nederland groeit, zal de boiler in de komende jaren als het goed is vaker aan kunnen. “Met de Nederlandse overheid wordt momenteel bekeken hoe de positieve bijdrage van de elektrische boiler in de duurzaamheidsregelgeving en bouwregels gewaardeerd kan worden”, aldus Vattenfall. Het bedrijf werkt daarnaast aan de ontwikkeling van andere duurzame bronnen voor warmte, zoals geothermie, datacenterwarmte en aquathermie.

Nu de vergunningen en subsidies rond zijn en de aanbesteding onlangs is gestart, neemt Vattenfall volgend jaar een definitief besluit over dit project. In 2024 zou de E-boiler dan in gebruik genomen moeten worden.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.