Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

BAM bouwt transformatorstation windpark Hollandse Kust

De bouw van het transformatorstation voor windpark Hollandse Kust is door TenneT gegund aan BAM Infra. De uitvoering is recent begonnen en wordt naar verwachting in november 2023 afgerond.

Het opwekken van energie is één ding, maar er horen ook een elektriciteitsnet en een transformatorstation bij. Met die laatste wordt de op zee opgewekte energie naar de juiste spanning gebracht om in te kunnen zetten op het landelijke hoogspanningsnetwerk. In het transformatorstation zal dat gebeuren met de stroom die de windmolens op Hollandse Kust Noord en West Alpha opwekken. Eind 2023 moet windpark Noord de eerste stroom aan het hoogspanningsnet gaan leveren.

TenneT heeft de bouw van het transformatorstation dus gegund aan BAM Infra, dat op 1 maart aan de uitvoering is begonnen. Daarbij komt de ervaring die eerder bij een soortgelijk project werd opgedaan goed van pas, zo vertelt projectmanager Evert de Bie namens BAM.

Expertise gebruiken

“We werken in een vroegtijdig stadium in een bouwteam samen met TenneT aan het ontwerp van het transformatorstation. Samen hebben we in 2019/2020 het transformatorstation Hollandse Kust Zuid op de Maasvlakte gebouwd. Die opgedane ervaring en kennis zetten we in bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe transformatorstation. Door gebruik te maken van elkaars expertise zorgen we voor een robuuste planning en een efficiënt ontwerp waarbij de nodige veiligheidsaspecten in bouw- en gebruiksfase zijn geïntegreerd.”

De windparken Hollandse Kust Noord en West Alpha hebben elk een vermogen van 700 Megawatt. Dat betekent dat ze samen zoveel elektriciteit opwekken als 14 miljoen Nederlandse huishoudens jaarlijks gebruiken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.

BAM bouwt transformatorstation windpark Hollandse Kust | Infrasite
Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

BAM bouwt transformatorstation windpark Hollandse Kust

De bouw van het transformatorstation voor windpark Hollandse Kust is door TenneT gegund aan BAM Infra. De uitvoering is recent begonnen en wordt naar verwachting in november 2023 afgerond.

Het opwekken van energie is één ding, maar er horen ook een elektriciteitsnet en een transformatorstation bij. Met die laatste wordt de op zee opgewekte energie naar de juiste spanning gebracht om in te kunnen zetten op het landelijke hoogspanningsnetwerk. In het transformatorstation zal dat gebeuren met de stroom die de windmolens op Hollandse Kust Noord en West Alpha opwekken. Eind 2023 moet windpark Noord de eerste stroom aan het hoogspanningsnet gaan leveren.

TenneT heeft de bouw van het transformatorstation dus gegund aan BAM Infra, dat op 1 maart aan de uitvoering is begonnen. Daarbij komt de ervaring die eerder bij een soortgelijk project werd opgedaan goed van pas, zo vertelt projectmanager Evert de Bie namens BAM.

Expertise gebruiken

“We werken in een vroegtijdig stadium in een bouwteam samen met TenneT aan het ontwerp van het transformatorstation. Samen hebben we in 2019/2020 het transformatorstation Hollandse Kust Zuid op de Maasvlakte gebouwd. Die opgedane ervaring en kennis zetten we in bij het ontwerp en de bouw van het nieuwe transformatorstation. Door gebruik te maken van elkaars expertise zorgen we voor een robuuste planning en een efficiënt ontwerp waarbij de nodige veiligheidsaspecten in bouw- en gebruiksfase zijn geïntegreerd.”

De windparken Hollandse Kust Noord en West Alpha hebben elk een vermogen van 700 Megawatt. Dat betekent dat ze samen zoveel elektriciteit opwekken als 14 miljoen Nederlandse huishoudens jaarlijks gebruiken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.