Leeuwarden. Foto: iStock / Donatella

Belangenbehartigers geothermie bundelen de krachten

Leeuwarden. Foto: iStock / Donatella (onbeperkt gebruik)

Twee afzonderlijke belangenverenigingen voor geothermie – Stichting Platform Geothermie en DAGO – zijn met ingang van dit jaar opgegaan in de nieuwe brancheorganisatie Geothermie Nederland. Vorige maand besloten alle aangesloten leden tot de fusie.

De nieuwe organisatie verenigt alle ondernemingen en organisaties met een zakelijk belang in de geothermiesector. Het doel is om in het hele land meer aardwarmteprojecten op te zetten, kennis te delen, innovatie en standaardisering te stimuleren. De organisatie wil daarnaast de bekendheid vergroten over geothermie, warmte uit de ondergrond die lokaal gebruikt kan worden voor de verwarming van huizen, kantoren, kassen en industrie. Vooral de glastuinbouw is al een frequente afnemer van aardwarmte voor het verwarmen van de kassen.

Veiligheid en draagvlak

Bij de start telt Geothermie Nederland zo’n 75 leden. De organisatie schat dat de leden de afgelopen tien jaar gezorgd hebben dat er nu jaarlijks zo’n 5 PJ aan duurzame warmte geleverd wordt. Dat komt overeen met het gebruik van aardgas of warmte van ruim 100.000 huishoudens

De brancheorganisatie, die streeft naar verdere uitbreiding, mikt ook op overheden die deel kunnen nemen als kennispartner. “Als één organisatie bundelen we nu alle kennis over geothermie in Nederland, dat is voor onze leden en voor de energietransitie van groot belang”, stelt voorzitter Radboud Vorage. De krachtenbundeling is volgens de organisatie nodig om alle uitdagingen waar de sector voor staat beter het hoofd te kunnen bieden. Dan gaat het bijvoorbeeld om veiligheid en draagvlak creëren vanuit de omgeving.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite