Waterstof Stedin

Aardgasnet ingezet voor verwarming met waterstof

Foto: persbericht Stedin

Veertien sloopwoningen in Uithoorn worden tijdelijk verwarmd met waterstof. Daarvoor wordt het bestaande gasnet gebruikt. Het gaat om een proefproject van netbeheerder Stedin en woningcorporatie Eigen Haard. Ze willen zo meer ervaring opdoen met de overstap van aardgas naar waterstof in bestaande gasnetten.

De techniek is nu nog experimenteel. Om goed te kunnen beoordelen of verwarmen van gebouwen met waterstof een bruikbaar alternatief is voor aardgas is meer praktijkervaring nodig. Om over te stappen op de nieuwe warmtebron zijn in de woningen speciale waterstof cv-ketels geïnstalleerd. De proef gaat een paar weken duren.

“Zo leren we over wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent voor ons als netbeheerder en voor de partijen waarmee we samenwerken”, zegt topman Marc van der Linden van Stedin. Hij noemt de proef een mijlpaal. “Het toont aan dat we de gebouwde omgeving met de juiste stappen en een aantal aanpassingen in ons netwerk technisch geschikt kunnen maken voor het gebruik van duurzame gassen en waterstof in de toekomst.”

Niet eerder dan 2030

Overigens duurt het nog wel even voordat Stedin aan de slag gaat met waterstof. De netbeheerder – met als werkgebied de provincie Utrecht en het grootste deel van Zuid-Holland – verwacht dat niet eerder dan 2030, maar dan zal waterstof ook echt een belangrijke rol gaan spelen. Proeven zoals die in Uithoorn helpen Stedin aan de kennis en ervaring die nodig is om daar na 2030 klaar voor te zijn. Behalve naar technische aspecten bekijkt de netbeheerder ook wat de gevolgen zijn voor wet- en regelgeving om het aardgasnet een nieuwe functie te geven.

Andere partijen die meewerken aan de pilot zijn de gemeente Uithoorn, energieconsultant DNV GL, Feenstra, Nefit Bosch en Remeha.

Andere waterstof-pilots

De proef in Uithoorn is niet de enige omgeving waarin Stedin waterstof beproeft. In Rozenburg heeft de netbeheerder in een bestaand appartementencomplex twee waterstofketels geïnstalleerd. Tijdens de proef die tussen 2018 en 2023 plaatsvindt gaatlokaal geproduceerde groene waterstof via een gasleiding naar het ketelhuis van het appartementencomplex. Deze leiding bestaat uit dezelfde materialen als in het reguliere aardgasnet.

En in proeftuin The Green Village op het terrein van de Technische Universiteit Delft doen Stedin samen met collega-netbeheerders Alianer en Enexis in de Waterstofstraat onderzoek naar hoe waterstof het beste gedistribueerd kan worden door aardgasleidingen door daar een energienetwerk aan te leggen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite