Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Lokale omgeving en Vattenfall bouwen samen nieuw windpark

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Vattenfall en Gooyum-Houw beginnen gezamenlijk met de bouw van Windpark Nij Hiddum-Houw in Friesland. In het gebied aan de kop van de Afsluitdijk staan al zestien windturbines, maar die worden vervangen door negen krachtiger exemplaren met een vermogen van elk 4,65 MW. De realisatie kost zo’n 60 miljoen euro. Het grootste deel van het park wordt eigendom van lokale bewoners en bedrijven.

Vijf van de negen turbines komen in handen van Gooyum-Houw, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Vattenfall bezit de andere vier. Met een opgesteld vermogen van bijna 42 MW produceren de negen windmolens – met een tiphoogte van 177 meter – straks 160.000 MWh per jaar. De productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Omgeving profiteert mee

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw beginnen nog deze maand. Een combinatie van aannemers Jansma Drachten en M. Westra voert de civiele werkzaamheden uit, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen en parkbekabeling van het windpark. Windmolenfabrikant Enercon levert en installeert de negen turbines, inclusief de fundaties. In de tweede helft van 2022 wordt de eerste groene elektriciteit verwacht.

Er zijn verschillende regelingen afgesproken om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark. Zo is er een omwonendenregeling voor bewoners in de nabijheid van de turbines. Daarnaast zijn er verschillende participatiemogelijkheden om mee te investeren in het park.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite