Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Bouw 28 windturbines langs A16 kan doorgaan

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de bouw van 28 windturbines langs de A16 in het westen van Noord-Brabant. Afgelopen zomer oordeelde de Raad van State in een tussenuitspraak dat het eerdere plan fouten bevatte die hersteld moesten worden. 

De bestuursrechter is akkoord gegaan met het aangepaste inpassingsplan van de provincie Noord-Brabant. Met de einduitspraak is het aangepaste plan definitief en kunnen de turbines er komen.

Het inpassingsplan Windenergie A16 heeft betrekking op 28 turbines, verdeeld over vier clusters in de zone naast de A16 (Klaverpolder, Zonzeel/Nieuwveer, Galder en Hazeldonk). De windmolens worden ontwikkeld door verschillende bedrijven en wekken samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens. Naar verwachting zullen ze eind 2022 in gebruik zijn.

Klaverspoor

Verschillende bewoners en bedrijven uit de omgeving en natuurorganisaties hadden beroep ingesteld tegen het inpassingsplan. Ze vrezen onder meer overlast van geluid en slagschaduw. De Raad van State ging daar niet in mee.

Vorige maand maakte Vattenfall bekend alvast te beginnen met de voorbereidingen op windpark Klaverspoor, waar zes van de 28 windturbines komen. Dat traject kon doorgaan omdat de tussenuitspraak van de Raad van State van afgelopen zomer geen gevolgen had voor de bouw van Klaverspoor.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite