Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf

Eemshaven biedt onderdak aan kenniscentrum offshore windenergie

Windmolen. Foto: iStock / Daniel de fotograaf (onbeperkt gebruik)

Opleidings- en kenniscentrum Offshore Wind Innovation Centre (OWIC) is van start gegaan in de Eemshaven. De nieuwe organisatie, een samenwerkingsverband van negentien partijen, gaat als centraal aanspreekpunt fungeren voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen die op zoek zijn naar informatie over de opwekking van windenergie op zee of contacten in de sector willen leggen. Ook biedt OWIC opleidingen en trainingen.

Daarnaast wil het nieuwe centrum de ontwikkeling van bedrijvigheid en innovatie op het gebied van offshore windenergie faciliteren en stimuleren. Met de groeiende vraag naar windenergie neemt ook het aantal windparken op zee toe. Een deel daarvan komt voor de Waddenkust. Omdat die parken gebouwd en onderhouden moeten worden ziet OWIC kansen voor nieuwe bedrijven en innovatieve ontwikkelingen in de Eemhaven.

Assemblage en onderhoud

De Eemshaven is een strategische locatie omdat hier al veel activiteiten plaatsvinden op het gebied van offshore windenergie. Zo komt de stroom aan land van het Gemini Wind Park, dat met een capaciteit van 600 MW een van de grotere windparken is. Ook vindt er in de Eemshaven veel assemblage en logistieke afhandeling van windturbines plaats.

De haven was al bij de aanleg van zestien windparken betrokken en is bovendien de uitvalsbasis voor een zeventiende park, dat nu gebouwd wordt: Hornsea Two voor de Engelse kust. Verder wordt vanuit de Eemshaven het onderhoud verzorgd van 316 windturbines, verdeeld over vier windparken op zee.

OWIC is gevestigd in het gebouw Nijlicht in de Eemshaven, een verzamelplaats voor startende bedrijven op het gebied van offshore windenergie (MOI Offshore Energy).

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite