Warmtesingel Breda

Eerste fase uitbreiding warmtenet Breda afgerond

Foto: Yvonne Ton, september 2020

Het eerste deel van een grote uitbreiding van het warmtenet in Breda is klaar. Warmteleverancier Ennatuurlijk en aannemer Heijmans hebben de werkzaamheden voor deze fase van dit project Warmtesingel afgerond. Het gaat om een leiding van 5 kilometer door de binnenstad, die uiteindelijk de verbinding vormt tussen het bestaande net aan de ene kant van de stad met dat aan de andere kant.

Tijdens deze eerste fase, die begin dit jaar startte, zijn de brandweer, de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en een vereniging van eigenaren aangesloten op de Warmtesingel. De nieuw aangelegde leiding loopt van het NAC-stadion tot aan de Middellaan binnen de singels. Tijdens de tweede en derde fase van het project van 2021 tot 2023 wordt het nieuwe stuk volledig verbonden met de bestaande delen van het warmtenet in de stad.

Nieuwe bronnen

Met de Warmtesingel mikt Ennatuurlijk op zo’n vijfduizend woningen en honderd bedrijven in Breda die een alternatief zoeken voor hun gasaansluiting. Op dit moment is bijna twintig procent van de huishoudens in de stad, zo’n 17.000, aangesloten op de stadsverwarming.

Het net in Breda is onderdeel van het warmtenet in Midden- en West-Brabant, met 46.000 aangesloten woningen en 375 bedrijven het grootste net van Ennatuurlijk. De warmte is afkomstig van de Amercentrale, een biomassa- en steenkoolgestookte elektriciteitscentrale in Geertruidenberg van RWE. In de toekomst zoekt Ennatuurlijk naar nieuwe duurzame bronnen om het warmtenet mee te voeden.

Lees ook

Aanleg aardwarmtenet in Leeuwarden kan volgend jaar starten

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite