Foto: Ørsted/Sky Pictures

Windpark Borssele 1&2 bijna klaar

Met de installatie van de 94 turbines van elk 8 MW eerder deze maand door Ørsted, DEME Offshore en Siemens Gamesa nadert windpark op zee Borssele 1&2 zijn voltooiing. Op 23 november wordt het windpark, dat 23 kilometer uit de Zeeuwse kust ligt, geopend. De installatie van de funderingen, kabels en turbines nam negen maanden bouwtijd in beslag.

De turbines hebben een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 167 meter. Ze leveren genoeg energie om 1 miljoen huizen van stroom te voorzien. Het is de eerste keer dat offshore windturbines van Siemens Gamesa van 8 MW worden gebruikt voor een commercieel project.

De eerste turbine werd in april van dit jaar geplaatst. Binnen een kleine vijf maanden volgde de rest. Bij de installatie zette DEME Offhore zijn schepen Sea Installer en Sea Challenger in.

Henrik Egholm, een van de directeuren van windparkontwikkelaar Ørsted, kijkt terug op een voorspoedige bouwtijd, ondanks de corona-uitbraak. “We hebben het hele windpark van 752 MW kunnen bouwen tijdens een pandemie zonder dat er ook maar iemand besmet raakte en daar is iedereen heel trots op.”

Opening live gestreamd

Het beursgenoteerde Deense bedrijf Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert windparken op zee en heeft inmiddels parken in de Verenigde Staten, Taiwan, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Borssele 1&2 is zijn eerste Nederlandse windpark op zee met een capaciteit van 752 MW. Het park ligt 23 meter uit de Zeeuwse kust bij Westkapelle, in het Nederlandse deel van de Noordzee. Vier jaar geleden won Ørsted de aanbesteding voor het Nederlandse windpark. Het onderhoud van het park vindt plaats vanuit een eigen vestiging in Vlissingen, die begin dit jaar werd geopend.

Ørsted zendt de opening van Borssele 1&2 op 23 november tussen 13.30 en 17.30 uur live uit. Vanwege de onlangs aangescherpte coronaregels in Nederland is het evenement noodgedwongen een aantal weken uitgesteld. Mochten nieuwe beperkingen nogmaals roet in het eten gooien, dan stelt Ørsted de opening opnieuw uit naar 18 januari.

Foto: Ørsted/Sky Pictures

Auteur: Redactie Infrasite