Deep Dig-it Van Oord

Eerste kabel voor zeeplatformen TenneT gelegd onder Maasgeul

Foto: website Van Oord

Aannemer Van Oord heeft de eerste zeekabel van het ‘Net op zee Hollandse Kust’ van netwerkbeheerder TenneT geplaatst onder de bodem van de Maasmond. Om het werk te kunnen uitvoeren heeft de waterbouwer speciaal een op afstand bestuurbare onderwatergraafmachine ontwikkeld: de Deep Dig-It.

Net op zee Hollandse Kust (zuid) zorgt voor de stroomverbinding van windturbines op zee met het landelijke hoogspanningsnet. Het bestaat uit twee platformen op zee met elk een capaciteit van 700 MW, twee 220 kV wisselstroomkabels per platform, een nieuw te bouwen transformatorstation op land en het bestaande hoogspanningsstation ‘De Maasvlakte’ op land, waar de windenergie van zee op wordt aangesloten. De twee verbindingen van Net op zee Hollandse Kust (zuid), met een gezamenlijke capaciteit van 1400 MW, zullen een jaar na elkaar in bedrijf gaan, in 2021 en 2022.

Begraven in de zeebodem

De vier wisselstroomkabels van Net op zee Hollandse Kust (zuid) worden begraven in de zeebodem. Zij verbinden het platform op zee met hoogspanningsstation De Maasvlakte en de Randstad 380 kV- Zuidring. Via het landelijk hoogspanningsnet gaat de windenergie dan naar de stroomgebruiker in het land.

Om het werk in Rotterdam te kunnen uitvoeren werd de 830 brede Maasgeul eind augustus een aantal uren gestremd voor diep liggende schepen. De komende weken wordt de rest van het kabeltracé gelegd. In totaal gaat het om een afstand van 42 kilometer. De Deep Dig-It van Van Oord is speciaal ontwikkeld om elektriciteitskabels voor offshore windparken tot ruim vijf meter onder de zeebodem te kunnen leggen. De onderwatergraafmachine, die lijkt op een tank, is een zogeheten Tracked Remotely Operated Vehicle (TROV), die onbemand over de zeebodem rijdt, een diepe sleuf maakt voor de kabels, deze tegelijkertijd erin legt en de sleuf weer afdekt. De machine weegt 125.000 kilo, is ruim 17 meter lang, meer dan 8 meter hoog en 11 meter breed.

TenneT is door de overheid aangewezen als netbeheerder op zee. Zoals afgesproken in het Energieakkoord realiseert het bedrijf netverbindingen op zee met een capaciteit van minimaal 3.500 MW. De netverbindingen worden in bedrijf genomen tussen nu en 2023.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite