Werken onder hoogspanning

Foto: Ivo Ketelaar

Landelijk netbeheerder TenneT en hoogspanningsspecialist Joulz Energy Solutions gaan op 23 april in Dedemsvaart voor het eerst in Nederland, met eenmalige toestemming van de overheid, onder spanning aan een hoogspanningsverbinding werken. Werken onder spanning is in Nederland wettelijk niet toegestaan. Door het belang van de beschikbaarheid van het hoogspanningsnet en de toename van duurzame energie is het uitschakelen van verbindingen steeds lastiger. Hierdoor zijn delen van het net niet meer te onderhouden. Werken onder spanning is hiervoor een veilig alternatief. TenneT en Joulz willen daarom in Dedemsvaart laten zien hoe werken onder spanning werkt en dat werken onder spanning niet meer risico’s kent dan spanningsloos werken.

Om onderhoudswerkzaamheden aan hoogspanningslijnen uit te voeren, is het wettelijk verplicht om de lijn uit te schakelen. Dit is vaak moeilijk in te plannen, bijvoorbeeld omdat het gebied achter de verbinding hiervan afhankelijk is of omdat het gaat om een belangrijk onderdeel van het hoogspanningsnet. Daarnaast is het weer een bepalende factor voor de decentrale opwek van stroom. Hierdoor kan een verbinding soms op het laatste moment niet uit bedrijf worden genomen, omdat zonnepanelen of windmolens stroom opwekken. Dit maakt de planning van werkzaamheden aan hoogspanning complex en onzeker.

Veiligheid boven alles

Werken onder spanning is niet nieuw. In bijna de hele wereld worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd terwijl de lijnen onder spanning staan. Dit is mogelijk door gebruik van speciale technieken, kleding en materiaal. Werken onder spanning kent niet meer risico’s dan werken zonder spanning. Uiteraard worden er speciale veiligheidsmaatregelen getroffen. Allereerst zijn de medewerkers hiervoor speciaal opgeleid. Ook maken zij gebruik van speciale kranen, geïsoleerde steigers en kleding. RTE, de Franse collega netbeheerder van TenneT, werkt al langer onder spanning. Vorig jaar zijn TenneT en Joulz op bezoek geweest bij RTE. Bij dit bezoek heeft de Franse netbeheerder werkzaamheden onder spanning, vergelijkbaar met de geplande werkzaamheden in Dedemsvaart, gedemonstreerd. De werkzaamheden onder spanning worden op 23 april door RTE uitgevoerd.

Werken onder spanning is mogelijk

In Nederland is werken onder spanning wettelijk niet toegestaan. Deze bepaling in het Arbobesluit heeft in Nederland altijd in de wetgeving gestaan in tegenstelling tot de Europese wetgeving. Deze manier van werken is wat TenneT betreft een veilige toevoeging aan de traditionele manier van werken, daar waar dat niet mogelijk is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tennet Transmission System Operator BV

Werken onder hoogspanning | Infrasite