Start uitrol slim elektriciteitsnet Rotterdam

Infographic SmartGrid Rotterdam | - Bron: Siemens Nderland N.V.

  • De Gemeente Rotterdam, Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en OMNETRIC bundelen hun krachten om Rotterdam te helpen bij het behalen van de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn
  • De oplossing, gebaseerd op het decentrale energiemanagementsysteem DEMS van Siemens, stelt de stad in staat om de vraag naar energie en de opwekking ervan regionaal beter op elkaar af te stemmen
  • De uitrol vindt plaats op een in Europa nog niet eerder vertoonde schaal, waarbij de komende drie jaar 20.000 aansluitingen – huishoudens en bedrijven –op het slimme elektriciteitsnet worden aangesloten


OMNETRIC en Siemens kondigen een samenwerkingsverband aan met de Gemeente Rotterdam, Stedin en Lyv Smart Living, waarbij een decentraal energie.managementsysteem DEMS in de stad wordt aangelegd, te beginnen bij het deelgebied Merwe-Vierhavens. De oplossing stelt de stad in staat om de vraag naar energie en de opwekking ervan flexibeler op elkaar af te stemmen, en helpt de stad bij het realiseren van haar doel om in 2050 volledig energieneutraal te zijn.

De uitrol, die in juni 2017 van start gaat, is binnen Europa de grootste in zijn soort. De stad wil de komende drie jaar binnen haar gemeentegrenzen 20.000 aansluitingen (smart homes, bedrijven, industrie, productie van hernieuwbare energie, enz.) op het nieuwe systeem van energy sharing gerealiseerd hebben.

De oplossing van Siemens-OMNETRIC stemt het energieverbruik en de opwekking ervan beter op elkaar af om zo de pieken in stroomverbruik aan te kunnen en om congestie op het elektriciteitsnet te beperken. Een grotere controle op het elektriciteitsnet — bijvoorbeeld doordat regionale netbeheerder Stedin zijn capaciteit voor vraagrespons uitbreidt — zorgt er ook voor dat er meer hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie kunnen worden gebruikt om energie op te wekken. De oplossing voorziet ook in een virtuele energiecentrale, waarmee Lyv Smart Living als intermediair kan optreden tussen de decentrale energieleveranciers in het systeem en de groothandels.markt. De oplossing zal uiteindelijk de basis leggen voor een efficiënte en zelfvoorzienende lokale energiemarkt.

De Rotterdamse wethouder Struijvenberg licht toe: “Met onze vier partners hebben we een visie ontwikkeld voor een nieuwe energierealiteit in onze stad. Met de DEMS leggen we de basis voor een grotere energie-efficiëntie en een betere afstemming tussen de vraag naar energie en de opwekking ervan. Naast de lagere emissiewaarden zien we ook kansen om de economie en duurzaamheid van het stadsdistrict te versterken en om het model nog verder over de stad en de omliggende gebieden uit te rollen.”

Pim Spierenburg, hoofd Smart Markets EMEA bij OMNETRIC Group, zegt: “Een slim netwerk geeft regelmatig updates over de actuele elektriciteitstarieven. Machines en apparaten met geïntegreerde slimme technologie gebruiken die informatie om pas op te starten als er ruim voldoende aanbod is. Samen met de gemeente Rotterdam, Stedin en Lyv Smart Living zullen Siemens en OMNETRIC het DEMS van Siemens implementeren, om dit proces nauwkeurig te kunnen managen. Daarnaast maakt deze oplossing het voor bedrijven en particuliere huishoudens aantrekkelijker om zelf stroom op te wekken en energie aan het net te leveren, waardoor Lyv Smart Living een lokale energiemarkt kan exploiteren. Deze oplossing is een goed voorbeeld van hoe OMNETRIC haar klanten helpt, nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en tegelijkertijd de energietransitie te faciliteren.”

“Lyv Smart Living is een onafhankelijke energie-aggregator en een nieuwe speler in het energielandschap. We vinden het geweldig om samen met OMNETRIC en Siemens te werken aan een oplossing die het mogelijk maakt om nieuwe energiegerelateerde diensten te creëren voor de Rotterdamse burgers en bedrijven, maar ook voor de gereguleerde netbeheerder Stedin, waarmee we nauw samenwerken”, aldus Brendan de Graaf, directeur Lyv Smart Living.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Siemens Nederland N.V.