Rijkswaterstaat verzamelt data in en rond windparken Borssele

Foto: Ivo Ketelaar

Rijkswaterstaat gaat bij de windparken in de Noordzee, in windenergiegebied Borssele, data verzamelen over water, wind, neerslag en fauna. Deze data deelt Rijkswaterstaat met andere (overheids)organisaties, zoals het KNMI, de Kustwacht en het Kadaster. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Op deze zogenoemde Maritieme IV-Servicepunten plaatst Rijkswaterstaat onder meer radarsensoren, wind- en neerslagmeters, sensoren die de locatie van schepen doorgeven (het Automatic Identification System, AIS) en technologie die marifooncommunicatie mogelijk maakt. ‘Dit levert belangrijke data op, bijvoorbeeld voor de Kustwacht om haar handhavingstaken uit te voeren’, zegt Peter den Held, directeur bij Rijkswaterstaat.

Vogels en vleermuizen
Daarnaast verzamelt Rijkswaterstaat straks data die van belang is voor het welzijn van bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. Radars monitoren hoe zwermen vogels tijdens de migratie vliegen onder invloed van de weersomstandigheden. Dankzij deze informatie kunnen de turbines tijdelijk stil worden gezet als vogels het windpark passeren. Voor de Universiteit Wageningen monitort Rijkswaterstaat straks het migratiegedrag van vleermuizen, die van en naar Groot-Brittannië vliegen. Den Held: ‘Over dit migratiegedrag is nu weinig bekend. We leveren straks informatie, die meer inzicht geeft in het leven van deze zoogdieren.’

Sensoren
Om de sensoren te plaatsen, schakelt Rijkswaterstaat de markt in. Na de marktconsultatie loopt nu het aanbestedingstraject, zodat Rijkswaterstaat in 2018 het eerste Maritiem IV-Servicepunt op de wal kan testen en monteren en uiterlijk in 2019 op zee in bedrijf kan stellen. De sensoren komen grotendeels op de platforms van TenneT die ervoor zorgen dat de opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd.

Windparken
Het ministerie van Economische Zaken is in dit geval opdrachtgever van Rijkswaterstaat, omdat de windparken vallen onder het programma Wind op zee. Het kabinet heeft 3 gebieden gekozen waar de komende jaren windparken worden ontwikkeld. Netbeheerder TenneT is begonnen met de bouw. Het 1ste platform moet in 2019 operationeel kunnen zijn, het laatste in 2023. Het programma Wind op zee draagt bij aan de overheidsdoelstelling om in 2023 16% van de energie duurzaam op te wekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat