TenneT opent bezoekerscentrum grootste snelweg elektriciteit in Randstad

  • Informatiecentrum Leiderdorp open voor bewoners en groepen
  • Bovengronds gedeelte 380 kV tussen Beverwijk en Vijfhuizen bijna afgerond, aanleg Vijfhuizen-Bleiswijk gestart
  • 10 kilometer van de verbinding gaat ondergronds

Gistermiddag opende TenneT in Leiderdorp aan de Bospolder 11 haar bezoekerscentrum voor de Randstad Noordring. De Randstad 380kV Noordring maakt deel uit van een 80 kilometer lange hoogspanningsverbinding die in 2018 gereed moet zijn. Ruim 1,5 jaar werkt TenneT al aan de aanleg van de nieuwe verbinding.. De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de 10 kilometer kabel van 380.000 Volt ondergronds zijn inmiddels gestart. Omdat de verbinding deels door een druk bevolkt gebied loopt, opent TenneT nu een informatiecentrum waar geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie en antwoord op hun vragen.

Bezoekerscentrum

Gistermiddag opende demissionair wethouder Kees Wassenaar het bezoekerscentrum in Leiderdorp. Niet alleen voor omwonenden, maar ook andere geïnteresseerden uit binnen- en buitenland die nieuwsgierig zijn naar de ins en outs van het innovatieve Randstad-project. In het bezoekerscentrum staat onder meer een interactieve maquette van het project en kan men met behulp van visuele praatplaten uitgebreid worden bijgepraat over de werkzaamheden rond de aanleg, techniek en de planning van het project.

Het bezoekerscentrum is vanaf komende week (dinsdag 18 oktober) iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kunnen groepen op aanvraag terecht. Op zaterdag 29 oktober is er een extra openstelling tussen 13 uur en 17 uur.

Eerste gedeelte bijna afgerond

Het bovengrondse gedeelte van de Randstad Noordring wordt (net als in de Zuidring) uitgevoerd met nieuwe Wintrackmasten. In de afgelopen 1,5 jaar zijn er al 38 van de totaal 151 masten geplaatst. Iedere mast bestaat uit 2 pylonen. Daarnaast is het hoogspanningsstation Beverwijk flink uitgebouwd en is er in Vijfhuizen een nieuw hoogspanningsstation ontwikkeld. Het gedeelte van de Randstad Noordring verbinding tussen Beverwijk en Vijfhuizen is daarmee bijna afgerond.

Ondergronds

In november start TenneT met de daadwerkelijke aanleg van de in totaal 9,3 kilometer van de ondergrondse verbinding. Dit is uniek, omdat wereldwijd het 380 kV-net vrijwel volledig bovengronds is aangelegd. In de Randstad 380kV Zuidring is al 10,7 kilometer verkabeld, zodat dit drukbevolkte gebied minder te maken heeft met bovengrondse lijnen en masten. In de Noordring wordt nog eens 9,3 kilometer ondergrondse hoogspanningskabel aangelegd. De komende jaren monitort TenneT samen met de TU van Delft en Eindhoven hoe deze kabel zich verhoudt in het in het hoogspanningsnet.

Leveringszekerheid

Het westen van Nederland is zowel een grote en groeiende producent van stroom (Velsen, Maasvlakte en tuinders) als een grote importeur van stroom. Deze stroom moet met maximale zekerheid via een betrouwbaar net van en naar de rest van Nederland én andere Europese landen worden vervoerd. De Randstad 380kV verbinding zorgt voor een toekomstvaste ontsluiting en ook voor een robuuste doorvoercapaciteit voor de in de Noordzee voorziene windparken. Door de aanleg van de nieuwe 380kV ringverbinding wordt bovendien de leveringszekerheid in de Randstad gewaarborgd.

Informatiecentrum

Het centrum aan de Bospolder 11 heeft een verleden als bezoekerscentrum. Eeder kon men hier terecht voor informatie over de bouw van de Hogesnelheidslijn en het werk aan de A4 (Rijkswaterstaat).

Planning

Het is de bedoeling dat het noordelijke gedeelte van de Noordring tussen Beverwijk en Vijfhuizen in de loop van 2017 wordt opgeleverd. De realisatie van het gedeelte van Vijfhuizen naar Bleiswijk is naar verwachting in 2018 klaar. Medio 2018 wordt de gehele Randstad Noordring in gebruik genomen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Tennet Transmission System Operator BV