De toekomst van grondgebonden zonneparken

Foto: Ivo Ketelaar

Veel gemeenten streven naar volledige energieneutraliteit. Naast windturbines en andere vormen van duurzame energie dragen grondgebonden zonneparken hier mogelijk aan bij. Maar wat is de juiste locatie van zulke parken? En hoe pas je ze ruimtelijk in?

Zonnestroom vormt vooralsnog een relatief klein aandeel in de productie van duurzame energie in Nederland. Door prijsdalingen en de enorme mogelijkheden van zonne-energie kan dit in de toekomst veranderen. Daarbij gaat het niet alleen om zonnepanelen op daken van woningen en bedrijfsgebouwen. Grote grondgebonden zonneparken zullen de komende jaren in Nederland steeds vaker ontwikkeld worden.

Tientallen nieuwe parken
Verschillende ontwikkelaars en overheden bereiden inmiddels de aanleg van tientallen parken voor. Die zijn enkele hectaren tot soms meer dan 100 hectare groot. Dergelijke zonneparken veranderen het landschap. Welke locaties zijn hiervoor het best geschikt? Hoe groot mogen de parken zijn en onder welke voorwaarden?

Onderzoek naar ruimtelijke inpassing
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wil helpen een goede keuze te maken voor locatie en ruimtelijke inpassing. Daarvoor is onderzoek gedaan naar de huidige praktijk in Nederland. Zo blijkt de locatiekeuze niet alleen afhankelijk te zijn van de initiatiefnemer. Ook belangrijk is bijvoorbeeld de afstand tot het elektriciteitsnet. De voor- en nadelen van een landelijke of stedelijk gebied spelen mee. Net als de combinatie met andere functies en de maatschappelijke acceptatie.

Praktijkvoorbeelden en aanbevelingen
De resultaten van het onderzoek staan in het rapport ‘Grondgebonden zonneparken’. De onderzoekers geven daarin ook praktijkvoorbeelden en aanbevelingen over de ruimtelijke inpassing. Daarnaast wijzen ze op maatschappelijke afwegingen. Zo moeten overheden bijvoorbeeld werken aan bewustwording bij burgers dat zonneparken noodzakelijk zijn. En de uitgangspunten van zonneparken bespreken, want dat zorgt voor maatschappelijk draagvlak.

Download
Download het
rapport Grondgebonden Zonneparken – verkenning afwegingskadersmetbijlagen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)