Mansveld ontvangt prijs voor duurzaamheidsfonds Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft in New York een Climate Leadership Award gewonnen voor haar duurzaamheidsfonds. De jury noemt het fonds ‘een uitstekend voorbeeld van innovatie, waarmee de duurzaamheidsprestaties van de stad significant worden verbeterd’. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) nam de prijs namens burgemeester Van der Laan en wethouder Choho in ontvangst. De staatssecretaris neemt in New York deel aan de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties.

Mansveld: ‘We hebben de ideeën van slimme steden zoals Amsterdam meer dan ooit nodig. Wereldwijd, zijn steden verantwoordelijk voor tweederde van de energieconsumptie. Zij dragen meer dan 70% bij aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Zij zijn dus deel van de oplossing! Ik ben enorm trots dat burgemeester Van der Laan deze prijs heeft gewonnen. Ik hoop dat dit soort praktische oplossingen hun weg vinden naar andere steden.’

Veel bedrijven, bewoners en gemeenschappen in Amsterdam zijn bereid te investeren in duurzaamheid, maar het ontbreek ze aan mogelijkheden om dit te financieren. De gemeente Amsterdam ontwikkelde hiervoor in 2013 een duurzaamheidsfonds dat financiering (leningen, garanties of aandelenkapitaal) verstrekt aan duurzame projecten van Amsterdammers. Deze projecten moeten zichzelf kunnen terugverdienen, zodat het geleende geld kan worden terugbetaald aan het fonds. Het fonds kan dat geld vervolgens weer opnieuw investeren. Het fonds onderscheidt zich doordat het beschikbaar is voor iedereen in de stad, van duurzame start-ups en grootschalige commerciële investeringen tot maatschappelijke projecten van bewonersinitiatieven. Momenteel heeft het fonds ruim 22 miljoen euro aan investeringen toegewezen. Een van de investeringen uit het fonds zijn de zonnepanelen op de Amsterdam Arena; het grootste zonnedak van de hoofdstad.

Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid: ‘We zitten in een proces van verduurzaming. Ik zie het als mijn taak om dit proces te versnellen. Via dit fonds kunnen we Amsterdamse burgers en bedrijven hierbij betrekken. Ik ben trots op deze prijs. Investeringen in duurzame energie renderen financieel én maatschappelijk. Deze internationale erkenning sluit aan bij de keuze van de nieuwe coalitie om middels een energiefonds komende collegeperiode 30 miljoen te gaan investeren in duurzame Amsterdamse projecten. Moderne, eenvoudige en toegankelijke projecten hebben hierbij mijn bijzondere interesse’

De City Climate Leadership Awards zijn een initiatief van de C40 Cities Climate Leadership Group en Siemens. C40 is een wereldwijd samenwerkingsverband van burgemeesters van grote steden (zoals Londen, New York, Sao Paolo, Beijing) op het gebied van klimaatverandering, innovatie en duurzaamheid. Amsterdam is op uitnodiging toegetreden tot dit netwerk waarbij de kern gevormd wordt door de burgemeesters van deze steden. De burgemeester van Sao Paulo is de huidige voorzitter van C40. Partners van C40 zijn onder andere de Clinton Foundation, de Wereldbank, Bloomberg Philanthropies en diverse internationale bedrijven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)