Aftrap R-net in Zuid-Holland

"Als je instapt in een bus van R-net weet je dat je een comfortabele reis hebt met een betrouwbare dienstregeling. We sluiten hiermee aan op het kwalitatief hoogwaardige netwerk dat nu al elders in de Randstad rijdt. Dit is hét keurmerk voor het OV, nu en in de toekomst,’ aldus Ingrid de Bondt, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Op een shovel begon ze vanochtend met de aanleg van de eerste Zuid-Hollandse R-net halte in Zoetermeer aan de Muzieklaan. R-net is hét keurmerk voor kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer in de Randstad.

De bushaltes van lijn 365 tussen Leiden Centraal Station en Zoetermeer Centrum krijgen allemaal het rood-grijze R-net uiterlijk. De lijn wordt de eerste verbinding in Zuid-Holland waar R-net gaat rijden en de eerste zichtbare verandering is de aanpassing aan de bushaltes. Eind dit jaar verandert lijn 365 officieel in R-net buslijn 400, met de herkenbare rood-grijze kenmerken ook op de bussen.

Nieuwe haltes

Bij de nieuwe haltes kunnen reizigers rekenen op comfortabel meubilair, duidelijke en actuele reizigersinformatie en fietsenstallingen. De haltes zijn beter toegankelijk, ruimer en krijgen dezelfde kleurkenmerken als de bussen. Naast de halte Zoetermeer Meerpolder (nu Muzieklaan) worden de komende maanden ook de haltes Leiden Lammenschans, Zoeterwoude Dorp (nu Westeinde), Stompwijk, Zoeterwoude A4 P+R, Zoetermeer Binnenpark (nu Marsmanhove) en Zoetermeer Woonhart (nu Aïdaschouw) vernieuwd.

Met de introductie van R-net krijgen enkele haltes nieuwe namen. De route die R-net buslijn 400 volgt is vrijwel hetzelfde als de huidige lijn 365. De tarieven worden met de invoering van R-net niet gewijzigd.

Duurzame pilot

Bij de nieuwe haltes Zoetermeer Meerpolder en Zoeterwoude A4 P+R start R-net met een pilot voor het opwekken van energie: de daken van de abri’s worden voorzien van zonnepanelen. De stroom wordt teruggeven aan het elektriciteitsnet. Daarnaast komen hier oplaadpunten voor e-bikes.

R-net voor betere bereikbaarheid

De busverbinding tussen Leiden en Zoetermeer is de eerste lijn in Zuid-Holland waar R-net gaat rijden. R-net is hét kwaliteitskeurmerk en garandeert reizigers comfortabel, frequent en betrouwbaar openbaar vervoer. Met R-net werken overheden en vervoerders samen aan een bereikbare Randstad. Meer over R-net is te lezen op www.zuid-holland.nl/r-net

Behalve tussen Leiden en Zoetermeer gaat R-net ook rijden tussen Alphen aan den Rijn – Schiphol, Rotterdam Zuidplein – Dirksland, Noordwijk – Schiphol en Leiden – Katwijk – Noordwijk. De treinverbindingen: Dordrecht – Geldermalsen en Alphen aan den Rijn – Gouda. Na 2020 volgen nog de busverbindingen Leiden – Leiderdorp en Gouda – Schoonhoven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Zuid-Holland