Selectie gebieden voor windenergie vraagt om gedegen milieu-onderbouwing

Foto: Ivo Ketelaar

In het milieueffectrapport (MER) voor de Structuurvisie Windenergie op land moet worden onderbouwd of en hoe milieuaspecten een rol hebben gespeeld bij de inperking van onderzoeksgebieden ten opzichte van de Structuurvisie Infrastruc-tuur en Ruimte. De Commissie voor de m.e.r. pleit voor onderzoek naar optimale combinaties van gebieden voor windenergie binnen en over provinciegrenzen.

Het plan

Het Rijk wil in 2020 samen met provincies 6.000 MW windenergie op land mogelijk maken. In de Structuurvisie Wind op Land gaat het Rijk daarom gebieden aanwijzen voor grootschalige windenergie, namelijk windparken van groter dan 100 MW.

Voorafgaand aan de besluitvorming over dit plan stelt het Rijk een MER op. De Commis-sie voor de m.e.r. is gevraagd te adviseren over de inhoud van het MER-onderzoek.

Advies Commissie over inhoud MER

In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte zijn eerder potentiële gebieden voor wind-energie op kaart aangegeven. Deze gebieden worden echter niet allemaal meegenomen in het MER-onderzoek dat nu uitgevoerd gaat worden. Zo zijn vanwege bestuurlijke afspraken met provincies grote en kansrijke gebieden voor grootschalige windenergie in onder andere Zeeland en Noord-West Fryslân afgevallen. De gevolgen van deze inper-king voor het milieu moeten toegelicht worden in het MER.

Zoek vervolgens binnen regio’s en over regio’s heen naar optimale combinaties van gebieden voor windenergie en opgesteld vermogen. Zo kan in het IJsselmeergebied de plaatsing bij de Afsluitdijk afgewogen worden met meer turbines in Flevoland of omge-keerd. Binnen een gebied zijn er ook mogelijkheden om gevoelige zones te ontzien omdat gevarieerd kan worden in opgesteld vermogen. Breng deze optimaliseringsmoge-lijkheden in beeld.

Bij de effectbeschrijving adviseert de Commissie specifiek aandacht te besteden aan de verschillen in energieopbrengst. Ook vraagt zij extra aandacht voor landschap en leefomgeving (zoals beleving van windparken door omwonenden en geluidhinder) en voor effecten op beschermde natuurgebieden en diersoorten.

Commissie voor de m.e.r.

De Commissie voor de milieueffectrapportage is een onafhankelijke commissie van deskundigen. Zij adviseert over de inhoud en kwaliteit van milieueffectrapportages; zij spreekt zich niet uit over de wenselijkheid van een initiatief.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r)