58 nieuwe Lean and Green Award Winners bekend

Zes Lean and Green Ambassadeurs reikten vandaag samen met Connekt managing director Nico Anten 58 nieuwe Lean and Green Awards uit tijdens het Connektcongres The Lean and Green Connektion in de Nieuwe Kerk te Den Haag. 56 toonaangevende bedrijven en 2 gemeenten ontvingen de Lean and Green Award voor hun CO2 doelstellingen op logistiek gebied, met een minimale COâ‚‚-reductie van 20%. Deze doelstellingen dienen zij in een periode van vijf jaar te behalen.

infrasite_insert_image_1
Minister Melanie Schultz van Haegen benadrukte tijdens het congres het belang van Lean and Green door aan te geven dat niet alleen nieuwe infrastructuur bijdraagt aan economische groei maar dat het ook gaat om betere benutting van bestaande infrastructuur. Volgens de minister is duurzaam en efficiënt ondernemen cruciaal om de Nederlandse logistieke sector in de wereldtop te houden. “Duurzaamheid is geen abstract doel meer, maar onderdeel van gezond, zakelijk ondernemerschap. Ik ben uiteraard blij met die ontwikkeling en ik ondersteun u ook waar ik kan. U als ondernemer in de mobiliteitssector begrijpt dat wij onze kostbare infrastructuur optimaal moeten benutten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de nieuwste technologie in en om de auto. Intelligente Transport Systemen gaan zorgen voor een revolutie in het wegverkeer. Ze maken ons verkeer en vervoer, efficiënter, schoner en veiliger.”

Lean and Green kan een belangrijke rol spelen als het gaat om minder kilometers op de weg. De minister wees erop dat de beladingsgraad in het Nederlandse goederenvervoer omhoog moet van 45% naar 65%. “Niet elke vrachtauto kan tjokvol zitten. Niet elk binnenvaartschip kan afgeladen zijn. Dat zijn personenauto’s tenslotte ook niet altijd. Maar het kan stukken beter dan nu. Goed dat u daaraan werkt.”

Ook riep zij de branche op mee te denken over de toepassing van Intelligente Transport Systemen als middel om een duurzame oplossing te vinden voor transport. “Ik reken op uw creativiteit en op Connekt om de koplopers in de duurzame logistiek te verbinden met de rest van de branche.”

De Lean and Green Award Winners zijn:

AVALEX, Barge Terminal Born, Barge Terminal Tilburg  B.V., Bavaria N.V., Bel Nederland B.V., BSH Huishoudapparaten B.V., C&A Nederland, Cargill Refined Oils Europe, Copex Air B.V., CRH Bouwmaterialen, D.J. Middelkoop & Zn. Duiven B.V., Dalhuisen, Danser Group BV, De Mandemakers Groep, De Palletcentrale B.V., DOC Kaas, Douwe Egberts België, Douwe Egberts Nederland, Gehlen Schols Logistics, Gemeente Delft, Gemeente Rotterdam, GOBO Transport & Logistics, Goes Holding B.V., GreenCityDistribution B.V., Koninklijke Grolsch NV, J. Heebink Internationaal Transport- en Expeditiebedrijf B.V., HEMA Distributie Centrum, Hoevers Internationaal Transportbedrijf BV, Houtman Transport b.v., Huisman Group B.V., Huuskes, Jan Deckers Jr. B.V., Jet Logistics, JMT International, KLG Europe BV, Koopman Cargo BV, Kuijpers Cargo Service bv., Kuipers Logistics, Lekkerland Nederland B.V., Müller Fresh Food Logistics, Neele Logistics, Oosterhout Container Terminal  B.V., Osse Overslag Centrale BV, Peterson (Binnenlloyd, Vrachtunie), S.T.G. (Scholte Transport Groep), Saver N.V., SCA HYGIENE PRODUCTS GENNEP, Seacon Logistics, Speksnijder Transport Bodegraven B.V., Suiker Unie, The Greenery BV, Thielman Logistic Services B.V., Twan Heetkamp Trailers BV, Van Kessel Olie, Vanderlande Industries, Vlakglas Recycling Nederland, Wemmers Tanktransport b.v., Zeelandia H.J. Doeleman b.v..

In hun plan van aanpak geven de bedrijven en gemeenten aan welke maatregelen zij binnen hun bedrijf nemen om deze doelstellingen te realiseren. Het groeiende aantal Lean and Green Award Winners illustreert de toenemende belangstelling voor duurzame logistiek, die niet alleen voordelen voor het milieu, welzijn en veiligheid maar ook voor de winstgevendheid van het bedrijf oplevert. In totaal telt het Lean and Green netwerk nu 173 koplopers.

Douwe Egberts won als eerste koffie- en theefabrikant de Lean and Green Award. Harm-Jan van Pelt, Senoir vice president Sara Lee Coffee & Tea Retail : “Douwe Egberts zet zich wereldwijd in om de koffie- en theemarkt duurzamer te maken. We verkleinen de impact op het milieu en willen een positieve invloed hebben op de mensen om ons heen, van de koffie- en theeboeren tot onze consumenten. Dat doen we door samen te werken met onze leveranciers, logistiek dienstverleners, klanten en partijen zoals Utz Certified. Daarnaast zijn onze medewerkers onmisbaar om resultaat te boeken. Zo werken wij aan het duurzamer maken van onze koffie en thee, van de teelt tot het kopje.”

In de agrologistieke sector viel de Lean and Green Award The Greenery ten deel. Benelux-directeur Cindy van de Velde: “De Lean & Green Award is een opsteker voor ons waar we trots op zijn. The Greenery vervult een voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid in de AGF-sector. Deze Award bevestigt dit. Gezonde teelt, innovatie, bedrijfsvoering en medewerkers vormen de kern van het duurzaamheidsbeleid van The Greenery. Een duurzaamheidsbeleid dat we continue voortzetten en uitbreiden. Dit alles hebben we bereikt mede dankzij de inzet van onze betrokken telers en enthousiaste medewerkers. Hun betrokkenheid en kritische houding zorgt ervoor dat we duurzaamheid binnen The Greenery elk jaar weer een stap verder kunnen brengen.”

Als eerste organisatie in de electronica en witgoedbranche won BSH Huishoudapparaten B.V. de Award. Financieel Directeur Andrea Willmeroth: "Met de inrichting van ons rotatiepunt in Tiel hebben wij als BSH een grote stap gemaakt in het verduurzamen van ons logistieke proces. Jaarlijks rijden wij nu 1,7 miljoen minder kilometers op de weg. Dit betekent een besparing van 35% in kilometers en een besparing van 27% in Co2-uitstoot. Met deze stap bevestigen wij onze positie als duurzame koploper binnen de witgoedbranche. Ook in de toekomst blijft duurzaam ondernemen een onlosmakelijk onderdeel van onze bedrijfsstrategie, voor wat betreft onze klanten, producten, medewerkers en de onderneming zelf.

Ook Rotterdams verkeerswethouder Jeannette Baljeu brak een lans voor duurzame mobiliteit: “Door het bevorderen van duurzame mobiliteit en transport wordt Rotterdam groener, schoner en economisch sterker. Dat doen we op allerlei manieren, maar het bevorderen van efficiënte binnenstedelijke distributie is een belangrijke pijler. Deze award is een mooie beloning voor onze inzet voor duurzame distributie!”

Twan Heetkamp kon zich als eerste trailerverhuurder rekenen tot het Lean and Green netwerk: “Duurzaamheid betekent voor ons constant bezig zijn met zuiniger zijn met energie. Wij geloven dat er grote doorbraken komen wat betreft energie verbruik en dat de duurzaamheid in onze sector steeds verder geoptimaliseerd wordt. Wij hebben een grote vloot en hebben daarmee een grote verantwoordelijkheid om de duurzaamheid mee te ontwikkelen. Die nemen we.”

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Connekt