Imtech neemt energiespecialist Ventkontroll in Zweden over

Imtech (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het de Zweedse energiespecialist Ventkontroll overneemt. Hiermee versterkt Imtech haar positie op de Zweedse energiemarkt. De overname wordt in contanten voldaan en draagt direct bij aan de winst per aandeel. Ventkontroll realiseert met 55 medewerkers circa 7 miljoen euro opbrengsten op jaarbasis. Het is de zesde acquisitie in de regio Nordic dit jaar, waarmee Imtech nagenoeg 160 miljoen euro opbrengsten en 880 medewerkers toevoegt, waarvan 350 technische energiespecialisten.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘In het kader van onze groeistrategie 2015 versterken we onze positie in Zweden met de regionale energiespecialist Ventkontroll, die vooral actief is in de groeiregio Östergötland. Hier is onze positie nog bescheiden, dus deze overname versterkt onze concurrentiepositie. Tegelijkertijd breiden we opnieuw onze positie uit op de groeiende Zweedse energiemarkt. In juli van dit jaar namen we al de energiespecialist Sydtotal over. Samenwerking tussen deze twee bedrijven én de rest van ons portfolio in Zweden, Noorwegen en Finland biedt goede kansen op verdere groei.’

Profiel Ventkontroll

In de Zweedse markt van energie- en klimaattechnologie is Ventkontroll een sterke regionale speler. De onderneming is opgericht in 1973 en actief in de regio Östergötland met vestigingen in zowel Linköping als Norrköping. Deze regio maakt een snelle groei door en kent vestigingen van vele grote Zweedse bedrijven, maar ook universiteiten, (hoge) scholen en diverse regionale ziekenhuizen. Ventkontroll is gespecialiseerd in ontwerp, installatie en onderhoud van hightech lucht- en klimaatoplossingen. De onderneming kent een goed gespreid klantenbestand en werkt vooral in de publieke sector in segmenten als overheidsgebouwen, ziekenhuizen, verzorgingscentra en onderwijs. In de markt staat Ventkontroll bekend als een deskundige totaaloplosser op het gebied van energietechnologie met een goede reputatie en hoogwaardige technische competenties. Ruim 25% van de opbrengsten komt tot stand op basis van meerjarige maintenancecontracten. De belangrijkste klant is de regionale overheid (Regi Council), die als opdrachtgever fungeert voor verbetering van energievoorzieningen in bijvoorbeeld ziekenhuizen in Linköping en Motala. Recent heeft Ventkontroll met deze klant een raamovereenkomst gesloten voor een periode van 3 jaar met optionele verlening van 1 jaar voor aanzienlijke energieverbeteringen in een groot aantal overheidsgebouwen. Ook met de grote vastgoedbeheerder Norrporten heeft de onderneming een vergelijkbaar meerjarencontract. Ventkontroll werkt ook voor diverse onderwijsinstellingen, bijvoorbeeld aan energievoorzieningen in de circa 500 studenten tellende hoge school Erlaskolan in Norrköping.

Zesde acquisitie in regio Nordic dit jaar

Naast de acquisitie van de Zweedse energiespecialist Sydtotal, nam Imtech eerder dit jaar in Noorwegen al twee bedrijven over, te weten Unireg (software voor gebouwautomatisering en energietechnologie) en Elajo Installasjon (elektrotechnische specialist op het gebied van beveiliging, energie en technische automatisering). In Zweden nam Imtech de kleine technische dienstverlener Comfortgruppen over. Daarnaast werd de Zweedse ICT-specialist Qbranch overgenomen. Imtech voegt met deze acquisities op jaarbasis in totaal een kleine 160 miljoen euro opbrengsten toe, evenals circa 880 medewerkers, waarvan ongeveer 350 technische energiespecialisten.

Sterke positie in regio Nordic

Imtech Nordic is met circa 4.600 medewerkers en pro forma opbrengsten in 2010 van ruim 600 miljoen euro één van de sterkste technische spelers in de regio Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland). Deze positie is tot stand gekomen door overname van NVS (werktuigbouw) en NEA (elektrotechniek) samen met een tiental kleinere aanvullende acquisities. In het kader van haar groeistrategie 2015 wenst Imtech in Nordic substantieel te groeien. Dit zal worden bereikt door de integratie van NVS en NEA tot een sterke multidisciplinaire totaaloplosser met als naam Imtech Nordic. Verdere versterking door acquisities vormt eveneens onderdeel van het strategisch groeibeleid. In dit kader voegt de acquisitie van Ventkontroll nieuwe hoogwaardige specialismen op het gebied van energietechnologie en energiebesparing toe. Ventkontroll gaat intensief samenwerken met de in juli overgenomen energiespecialist Sydtotal. Dit leidt tot extra groeikansen. Ook in de regio Nordic streeft Imtech er, conform de succesvolle Imtech-aanpak, naar een breed protfolio van bedrijven die samen in staat zijn om technische totaaloplossingen aan te bieden door de combinatie van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal Imtech N.V.