ASR Vastgoed Ontwikkeling en Cofely: 30 jaar duurzame energie op IJDock

ASR Vastgoed Ontwikkeling en Cofely Energy Solutions (CES) sluiten vandaag een overeenkomst waarmee Cofely de komende 30 jaar verantwoordelijk is voor de duurzame energievoorziening op IJDock. In dit nieuwe stedelijke gebied – gelegen aan het IJ op het Westerdokseiland in Amsterdam – worden in vijf gebouwen verschillende functies gevestigd, zoals het Paleis van Justitie, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), kantoren, horeca, 56 appartementen en een hotel. Het totale gebied heeft een bruto vloeroppervlak van ongeveer 89.000 m², inclusief een openbare parkeergarage. Cofely tekent voor de levering van warmte en koude aan particuliere en zakelijke klanten. Dit levert een besparing op aan fossiele energie en vermindert de CO2-uitstoot met 84 procent. Dit komt overeen met 663 ton CO2 per jaar. De overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van 22 miljoen euro.

Als resultaat van deze overeenkomst is Cofely Energy Solutions verantwoordelijk voor het ontwerp, de financiering, realisatie en exploitatie van de warmte en koude-installatie (WKO), inclusief distributieleidingen en afleversets. De exploitatieperiode voor de levering van warmte en koude geldt voor 30 jaar. IJDock is een bijzonder bouwproject dat door ASR Vastgoed Ontwikkeling in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam en de Rijksgebouwendienst wordt gerealiseerd in het IJ, in de nabijheid van het Centraal Station in Amsterdam. Onder de vijf gebouwen wordt bovendien een parkeergarage van twee verdiepingen gerealiseerd met 500 parkeerplaatsen. Alle gebouwen en woningen op IJDock worden door Cofely voorzien van warmte en koude door middel van een WKO-installatie. Hierdoor worden alle aangesloten gebouwen op een duurzame wijze voorzien van energie. De volledige WKO-installatie bestaat, naast de grondwaterbronnen, uit afleverstations, warmtepompen, verwarmingsketels, droge koelers en een distributienet. De elektrisch aangedreven warmtepompen die hierbij worden gebruikt, worden door Electrabel – net als Cofely onderdeel van GDF SUEZ – voorzien van groene stroom. De oplevering van het bouwproject staat volgend jaar op het programma. In augustus 2012 is de levering van warmte en koude een feit.

Marktleider in duurzame energievoorziening

“Cofely Energy Solutions is marktleider op het terrein van grootschalige duurzame energievoorziening en is in Amsterdam betrokken bij verschillende belangrijke projecten rond het IJ op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling. Zo bouwen we in Overhoeks en op het Oosterdokseiland mee aan een nieuw stuk Amsterdam. Vanwege de strategische ligging van IJDock en deze gebieden in Noord-Holland betekent deze nieuwe overeenkomst een versterking van onze marktpositie in de regio”, vertelt Bas Ambachtsheer, Algemeen Directeur Cofely Energy Solutions. Naast de ontwikkelingen rond het IJ is CES bovendien verantwoordelijk voor de levering van warmte en koude aan het Mahler4-complex.

“Het contract dat is gesloten met Cofely bevestigt de ambitie van ASR Vastgoed Ontwikkeling zich in te zetten voor duurzaamheid. Eerder al kreeg het ontwerp van het Paleis van Justitie op IJDock een BREEAM-NL Nieuwbouw keurmerk met een waardering van 2 sterren”, stelt Charles Scholten, directeur van ASR Vastgoed Ontwikkeling. “Cofely is een partij die vooroploopt met geïntegreerde totaaloplossingen op het gebied van duurzaamheid en energy efficiency. Bijzonder is dat Cofely niet alleen verantwoordelijk is voor een duurzame energievoorziening, maar ook het onderhoud, beheer en de exploitatie voor haar rekening neemt”, vervolgt Scholten. “De kracht van Cofely is dat zij in staat is complexe bouwtrajecten te begeleiden en het beheer van grootschalige WKO-systemen op zich te nemen. Bovendien biedt zij garanties op het gebied van energiebesparing en hoeven wij hiervoor geen extra investeringen te doen. Zo neemt Cofely de investering in de WKO-installatie volledig voor haar rekening. Hierdoor kunnen we onze belofte dat we duurzame en betaalbare energie leveren ook echt waarmaken.”

Over ASR Vastgoed Ontwikkeling

Met een ontwikkelingsportefeuille van ruim 3 miljard Euro en circa 70 medewerkers behoort ASR Vastgoed Ontwikkeling tot één van de grootste ontwikkelaars in Nederland. Met een breed team van vastgoedspecialisten investeert ASR Vastgoed Ontwikkeling al meer dan 40 jaar in ruimtelijke oplossingen die bijdragen aan beter wonen, beter werken en beter leven.

Over COFELY, onderdeel van GDF SUEZ

Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services – één van de zes business units van GDF SUEZ – dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseert in 2010. In Nederland telt Cofely circa 7.000 medewerkers en behaalde een omzet van ruim 1 miljard in 2010.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ENGIE Services Nederland NV (Cofely Nederland)