Nieuw type hoogspanningsmasten langs A12 bij Bleiswijk geplaatst

komende jaren meer dan 450 km nieuwe hoogspanningslijnen

Elektriciteitstransporteur TenneT heeft 22 april 2010 langs de A12 bij Bleiswijk de eerste drie masten (in totaal 6 palen) van de nieuwe innovatieve hoogspanningsmasten genaamd Wintrack geplaatst. Het innovatieve ontwerp bestaat uit twee smalle pylonen, waaraan de hoogspanningsdraden worden opgehangen.

De masten worden door VolkerWessels Telecom | Netwerk Solutions vervaardigd en zijn in samenwerking met de KEMA door architectenbureau Swarts & Jansma ontworpen. TenneT bouwt in Bleiswijk een hoogspanningsstation, dat onderdeel uitmaakt van grootschalige netuitbreidingen in de Randstad.

Wintrackmast
De mast wordt geschilderd in de kleur van de meest voorkomende luchten in Nederland: lichtgrijs. Door die kleur vallen de masten weg in het landschap.
De mast verloopt in diameter van 2,4m aan de onderzijde naar 0,5 m op 57m hoogte.
Aantal buisdelen per mast: 2
Lengte buisdeel: 28,5 m
Gewicht onderste buisdeel: 40 ton
Gewicht bovenste buisdeel: 13 ton
Materiaal mast: Staal (S355)
Het hoogste type Wintrackmast is 65 meter hoog.

Kleiner magnetisch veld
Het Wintrackconcept bestaat uit duo’s van masten- vandaar de term “bi-pole”, waarbij de dradenbundels (geleiders) tussen de palen, boven elkaar worden vastgezet. De masten hebben dus geen brede armen waaraan de geleiders naast elkaar hangen, zoals bij de huidige vakwerkmasten het geval is. De hoogspanningsdraden hangen dan ook dichter bij elkaar dan bij bestaande hoogspanningsmasten. Daardoor ontstaat langs de route van de hoogspanningsverbinding een kleiner magnetisch veld. Wintrack maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in de omgeving.

Fundamenten
De fundamenten die Heijmans heeft ontworpen en heeft gerealiseerd bestaan uit een gewapende betonnen plaat, met daarop per mast een gewapende betonnen opstort en is gefundeerd op een trillingsvrij aangebracht paalsysteem. De betonnen opstorten zijn nog voorzien van extra splijtwapening en uitgevoerd met een hogere betonkwaliteit wat benodigd is om de belastingen op te nemen.

TenneT wil de nieuwe masten grootschalig gaan toepassen bij infrastructurele projecten in Nederland. De komende jaren wordt voor meer dan 450 kilometer aan nieuwe hoogspanningslijnen gerealiseerd in onder meer het noorden, oosten en westen van Nederland.

infrasite_insert_image_1
Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lees meer over Wintrack in Infrasite Nieuws Wintrack Nieuwe hoogspanningsmasten voor Nederland (8-10-2009)
en in in Infrasite Articles Nieuwe hoogspanningsmasten in Nederland

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TenneT bv