Start aardwarmteboring in Den Haag Zuidwest

duizenden Haagse woningen verwarmd door aardwarmte

Aardwarmte verwarmt straks via een distributienet 4.000 woningen en 20.000 m2 bedrijfsruimte in Den Haag Zuidwest. Aardwarmte is een vorm van duurzame energie die in deze omvang de uitstoot van CO2 met meer dan 70 procent beperkt ten opzichte van traditionele verwarming. Het project is een initiatief van Aardwarmte Den Haag, een samenwerkingsverband van de gemeente Den Haag, de energiebedrijven Eneco en E.ON Benelux en de woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen. Mevrouw Jacqueline Cramer heeftop 2 maart 2010 in het bijzijn van Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen, en vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen het officiële startsein voor de boring gegeven. Dit aardwarmteproject is uniek in Nederland, omdat niet eerder op deze schaal aardwarmte werd benut voor de verwarming van woningen en bedrijven. Naar verwachting worden de eerste woningen in 2011 van aardwarmte voorzien.

Terugdringen van CO2-uitstoot
Een belangrijk doel van het aardwarmteproject is om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dat is noodzakelijk, want CO2 is een grote veroorzaker van het broeikaseffect. Door de nieuwbouw in Den Haag Zuidwest met aardwarmte te verwarmen, wordt jaarlijks 5.000 ton minder CO2 uitgestoten. De gemeente Den Haag wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Den Haag Zuidwest zet met dit project een flinke stap in het bereiken van dit doel. De realisatie van het totale project kost ongeveer 50 miljoen euro.

De voordelen van aardwarmte in de woning zijn:

  • Vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige verwarming en minder stof omdat de lucht in huis minder beweegt;
  • er zijn geen radiatoren waardoor de ruimte in huis efficiënter in te delen is;
  • geen zorgen voor onderhoud van een eigen verwarmingsinstallatie in huis;
  • de woning voldoet aan de energieprestatienorm die vanaf 2015 geldt.

Wat is aardwarmte?
Aardwarmte, ook wel geothermie geheten, komt uit de kern van de aarde. Onder Den Haag bevindt zich op ruim 2.000 meter diepte een laag zandsteen. Omdat die laag waterdoorlatend is, kan warm water, afkomstig uit de aardkern, er goed uit omhoog worden gepompt. Dit water, met een temperatuur van ongeveer 75 graden celsius, is goed bruikbaar voor verwarming van ruimtes en van tapwater. Nadat de warmte via warmtewisselaars uit het water is onttrokken, gaat het via een pomp terug in de aarde. Er wordt dus geen water onttrokken aan de aarde.

Boren in twee fases
De werkzaamheden nemen in totaal vijf tot zes maanden in beslag en vallen in twee fases uiteen. In de eerste fase zal een kleine boorinstallatie een ‘voorboring’ doen tot 250 meter diepte. Vervolgens neemt een grote boorinstallatie het in fase 2 over en boort tot ruim 2.000 meter diepte. Tussen de beide fases zitten enkele weken, omdat voor fase twee een zwaardere boorinstallatie wordt gebruikt.

Meer informatie
Bezoek de website www.aardwarmtedenhaag.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Den Haag