Topondernemers presenteren klimaatoplossingen in Tweede Kamer

Zoetermeer, – Als de politiek keuzes durft te maken, is het klimaatprobleem snel opgelost. Vijftien topondernemers van de Nederlandse technologische industrie presenteerden daarom hun klimaatoplossingen aan de Tweede Kamer. Lopend over een catwalk showden zij hun duurzame technologische hoogstandjes. De boodschap aan de politici was helder: maak snel werk van het duurzaam inkopen door de overheid en regel waar mogelijk consumentenkrediet om duurzame producten sneller op de markt te krijgen.

Onder leiding van FME-voorzitter Jan Kamminga lieten de CEO’s van onder andere Stork, Siemens en Corus producten zien die varieerden van de nieuwe HRe-ketels en zonnecellen tot een ultraschone dieselmotor voor vrachtwagens. “De kabinetsdoelstelling om in het jaar 2020 20% minder energie te verbruiken, 20% minder CO2 uit te stoten en 20% meer gebruik te maken van duurzame energie kan al in 2012 worden behaald. Het is slechts een kwestie van knopen doorhakken en in actie komen”, aldus Jan Kamminga. FME, de vereniging van ondernemers in de technologische industrie, startte met dit evenement de campagne ‘1001 Klimaatoplossingen’.

Kamminga overhandigde de eerste campagnefolder aan Ger Koopmans, voorzitter van de vaste Kamercommissie VROM, met de aansporing er snel voor te zorgen dat deze producten hun weg naar de markt vinden. Volgens Kamminga is het zaak dat consumenten en bedrijven de investeringen in deze producten snel terugverdienen. “Eigenlijk hebben we geen klimaatprobleem, we hebben een financieringsprobleem. Wil het kabinet haar ambitieuze doelstellingen waarmaken, dan moet zij luisteren naar de makers van de oplossingen. We roepen minister Cramer van VROM en minister Van der Hoeven van EZ op om de technologische industrie te koesteren als de maker van de oplossingen voor vele maatschappelijke problemen. We vragen de Tweede Kamerleden het kabinet aan te sporen snel tot krachtig beleid over te gaan.“

De producten op de catwalk

* Siemens, Martin van Pernis: Hybride kraan – 50% minder diesel

* Corus, Margriet Nip: oersterk en vederlicht staal – 10% minder gewicht

* DAF Trucks NV, Ron Borsboom: EVV-motoren – 50% minder roetuitstoot

* Remeha, Marco Bijkerk: HRe-ketel – 20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik

* Brimos, Willem Bakker Schut: Black&White verkeersbord – nul energieverbruik

* Stork Aerospace, Jan de Jong: Glare – 15 tot 30% minder vliegtuiggewicht

* ETAP, Judith Keirsmaekers: Energy & Light Manager – tot 75% energiebesparing

* SKF, Barend de Graaff: elektromechanische lager – tot 90% energiebesparing

* Vialis, Freek van der Valk: Enviver verkeersroulatiesysteem – tot 20% minder CO2-uitstoot

* GTI, Edo van den Assem: langetermijnenergieopslagsysteem – tot 65% minder fossiele brandstof

* Heliomax, Henk Koning: zonneboiler – opwekking duurzame energie, geen CO2-uitstoot

* Brink Climate Systems, Wim Hijmissen: energiezuinig bouwen met het Passiefhuisconcept – tot 75% energiebesparing

* Solland Solar, George Vervuurt: Back-contact Solar Cell – opwekking duurzame energie

* Darley BV, Robert Liet: elektrisch aangedreven metaalbuigautomaat Multifold E-drive – tot 32% energiebesparing

* Eaton Electric B.V., Wim Porte: Magnefix – geen uitstoot van broeikasgas

Alle klimaatoplossingen van de technologische industrie worden bijeengebracht op de website www.1001klimaatoplossingen.nl. De producten zijn het bewijs dat techniek helpt bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Over FME

De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn ongeveer 2.700 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 260.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 69 miljard euro. Daarvan wordt 55% in het buitenland behaald. FME behartigt de belangen van de lidbedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Bij FME zijn 150 brancheorganisaties aangesloten. FME heeft, inclusief brancheorganisaties, 220 medewerkers met specialistische kennis op vele terreinen in dienst.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Vereniging FME-CWM