Afgraven van de bovenste kleilaag bij een 'vernattingsproject' (bron: provincie Gelderland)
KLIMAATROBUUST

Arme zandgronden verbeteren met vruchtbare rivierklei

Afgraven van de bovenste kleilaag bij een 'vernattingsproject' (bron: provincie Gelderland)

Klimaatrobuuste landbouwgrond. Dat is het doel waar de initiatiefnemers van het project Life CO2Sand aan werken. Het gaat om een samenwerking van de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat. De vruchtbare bovenste kleilaag die Rijkswaterstaat bij de rivierverbreding laat afgraven wordt gebruikt om landbouwgrond op arme zandgronden te verbeteren.

Afgelopen zomers kenden lange perioden van droogte. Boeren op zandgronden hebben daar veel last van. In samenwerking met boeren en grondeigenaren wordt nu het ‘klei-in-zand’-principe toegepast op 5 demovelden. Het doel: 700 hectare verbeterde landbouwgrond in 2027.

Compost

Kleigrond vergroot de veerkracht van een zandbodem, waardoor deze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Klei kan zandgrond ook vruchtbaarder maken. Een van de boeren die meedoet aan het project: ‘Die klei ligt er over 100 jaar nog. Organische stof en compost dat vergaat, soms is dat binnen 3 jaar weer weg. Maar klei blijft altijd. Ik zie het als investering in je bedrijf. In de grond, in een duurzame toekomst.’

De provincie liet een filmpje maken waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het proces werkt en wordt uitgevoerd.

Lees ook:

Rijkswaterstaat gunt onderhoud uiterwaarden

Onderzoek: sedimentverlies door baggeren kan infrastructuur en natuur schaden

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Oosterveld