Kustversterking in Roemenië (bron: Van Oord)
KRIBBEN EN STRANDEN

Van Oord haalt nieuw werk binnen in Roemenië

Kustversterking in Roemenië (bron: Van Oord)

Van Oord heeft twee nieuwe contracten binnengehaald voor kustversterking in de Roemeense badplaatsen Jupiter-Neptun en Balta Mangalia, Venus en Aurora. De Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA-DL) heeft de aannemer na een Europees tenderproces van twee jaar de opdracht gegund.

Het werk omvat het ontwerp en de aanleg van nieuwe kribben en stranden over een lengte van 6 kilometer kustlijn. De projecten vormen een aanvulling op vergelijkbare projecten elders aan deze kust. Nieuwe kribben en stranden moeten de populaire kustgebieden beschermen tegen de golven van de Zwarte Zee en tegelijkertijd het toerisme een boost geven.

Kunstmatige riffen

De projecten bestaan niet alleen uit slimme engineering, ook duurzaamheid speelt bij deze ontwikkeling een centrale rol. Een aantal van de aanwezige golfbrekers wordt verwijderd om plaats te maken voor meer natuurvriendelijke alternatieven. Ook de verbetering van mariene habitats door middel van kunstmatige riffen en biostructuren maakt onderdeel uit van de werkzaamheden.

Over een gebied van ruim 12 ha zeebodem van de Zwarte Zee plant Van Oord verschillende soorten zeegras en algen aan om het zeeleven te verrijken. De aanleg van de kribben gaat in 2023 van start, na een ontwerpfase van ongeveer twaalf maanden. Er wordt een sleephopperzuiger ingezet om de stranden te herstellen. Het project wordt naar verwachting in 2025 afgerond.

Lees ook:

Esso contracteert Van Oord voor offshoreklus Guyana

Ballast Nedam bouwt vijf bruggen in Guinee

Auteur: Redactie