Hydrogen Turbine

Vattenfall bouwt eerste waterstof producerende windturbine op zee

Vattenfall gaat waterstof op zee produceren. In Schotland wordt op een bestaande operationele turbine een ‘electrolyser’ geplaatst. De waterstof gaat via een pijpleiding naar de kust in Aberdeen Harbour.

Het is voor het eerst dat de productie van waterstof direct wordt gekoppeld aan een turbine op zee. Het project is mogelijk  dankzij een bijdrage van 11 miljoen euro uit het Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 Fund van de Britse overheid. Het pilotproject in Vattenfalls offshore windpark in Aberdeen Bay krijgt een vermogen  van 8 MW en dagelijks voldoende waterstof produceren om een waterstofbus 24.000 kilometer te laten rijden.”We zijn erg blij met de financiering door de regering. Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de industrie. Het project zal onderzoeken hoe fossielvrije waterstof veilig en tegen lage kosten te produceren is om zo de weg naar grootschalige uitrol en commerciële productie te versnellen”, zegt Offshore Development projectmanager Wiljan Harder.

Eerste ter wereld
Hydrogen Turbine 1 (HT1) is het eerste project ter wereld dat de volledige integratie van waterstofproductie met een offshore windturbine test. HT1 zal ook de ontwikkelings- en vergunningsprocessen in kaart brengen voor grootschalige waterstofprojecten in combinatie met offshore windparken om de toekomstige ontwikkeling te versnellen.De beschikbaarheid van grote hoeveelheden fossielvrije waterstof zal een sleutelrol spelen bij het CO₂-vrij maken van de zware industrie (met name de staal-, chemie- meststoffenproductie en raffinage) en zwaar transport. De werkzaamheden beginnen per direct om de eerste productie al in 2025 te kunnen leveren.

Onderwerpen:

Auteur: Jacques Geluk