A2 groen, snelweg. Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Milieudefensie eist klimaatplan van BAM, Boskalis en andere ‘grootvervuilers’

Foto: Ivo Ketelaar Fotografie

Milieudefensie eist dat dertig grote bedrijven binnen drie maanden met een plan komen om hun impact op het klimaat terug te dringen. Gebeurt dat niet, dan stapt de organisatie mogelijk naar de rechter. De oproep is naast BAM en Boskalis gericht aan onder meer Albert Heijn, Shell, Unilever en ABN Amro.

In het plan moet wat Milieudefensie betreft staan wat de dertig grote spelers gaan doen om voor 2030 toekomstbestendig te worden. Daarbij spreekt de milieuclub van “vergroenen of verdwijnen.” En: “Als de bedrijven niet binnen de gestelde termijn met een concreet en rechtvaardig klimaatplan komen, beraadt Milieudefensie zich op verdere stappen.” Daarbij wordt niet concreet van een gang naar de rechter gesproken, maar door in een persbericht de tussenkop “juridische stappen” te gebruiken lijkt die koers niet onwaarschijnlijk.

Aanleiding is een rechtszaak die Milieudefensie aanspande tegen en won van Shell. De uitkomst daarvan is dat het bedrijf zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent moet hebben verminderd ten opzichte van 2019. Met die juridische wind in de rug richt Milieudefensie het vizier nu dus ook op 29 andere “grootvervuilers”, zoals – naast de al genoemde bedrijven – Aegon, BP, Schiphol en Tata Steel.

Concreet en haalbaar plan

Donald Pols, directeur van Milieudefensie: “Nu de rechter Shell dwingt om verantwoordelijkheid te nemen in het oplossen van de klimaatcrisis, is duidelijk dat ook andere grote vervuilers in Nederland snel moeten vergroenen.” De bedrijven krijgen op donderdag 13 januari een brief waarin actie wordt geëist. Milieudefensie wil binnen drie maanden van elk bedrijf “een concreet en haalbaar klimaatplan” waarin “de vervuilers aangeven hoe ze hun CO2-uitstoot voor 2030 met minimaal 45 procent verminderen.” De dertig klimaatplannen zijn volgens de organisatie nodig om gevaarlijke klimaatverandering te helpen tegengaan.

Boskalis-topman Peter Berdowski sprak zich onlangs in een interview al uit over het vijandige politieke klimaat ten opzichte van het fossiele bedrijfsleven. Als Nederland politiek en zakelijk gezien blijft afwijken van de rest van Europa en de wereld, dan sluit Boskalis een vertrek uit Nederland niet uit.

Op 17 februari verzorgt Infrasite een online en gratis seminar over beter aanbesteden. Kijk voor meer informatie op de site van het evenement.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.