Gemaal Vilsteren

Circulair beton toegepast in gemaal Vilsteren

Foto: persbericht WDODelta

Het komt nog maar weinig voor bij gemalen, maar bij de renovatie van gemaal Vilsteren wordt circulair beton gebruikt. Het beton dat hier wordt gebruikt is geoogst bij de sloop van gebouwen.

Duurzaam en circulair renoveren is een speerpunt in de werkwijze van waterschap Drents Overijsselse Delta. Daarom wordt er volgens die principes samen met vier aannemers gewerkt aan het renoveren van zestig stuwen en gemalen. Dat gaat stapsgewijs en is gericht op ontdekken welke methodes en concepten werken, en welke niet. WDODelta en aannemer Van Heteren Weg- en Waterbouw vertelden eerder in 2021 uitgebreid over deze werkwijze.

Tweede kans voor beton uit gebouwen

Het renoveren van gemaal Vilsteren met herbruikbaar beton kan dus ook in dat licht worden bezien. Het project wordt uitgevoerd door GMB in samenwerking met New Horizon. Dit bedrijf geeft met hulp van oogsttechnieken een ‘tweede kans’ aan beton dat vrijkomt bij het slopen van gebouwen. Van de zuivere delen als zand, grind en cement wordt vervolgens nieuw beton gemaakt, dat daardoor het etiket ‘circulair’ mag dragen. Gemaal Vilsteren voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en komt daarom voor deze renovatie in aanmerking.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Gemaal Vilsteren

Dat Vilsteren één van de eerste gemalen in Nederland is waar een dergelijke grondstof wordt gebruikt, vervult het waterschap volgens Roel van der Horst met trots. “Hergebruik van grondstoffen is duurzaam, in principe is dat de basis van circulariteit. Het is even omdenken in projecten. We moeten het gebruik van grondstoffen reduceren. Daar draagt dit project aan bij.”

Taken waterschap duurzamer uitvoeren

Marion Wichard, die bij WDODelta bestuurslid en portefeuillehouder duurzaamheid is, geeft aan dat het gebruik van circulair beton een mooi voorbeeld is van een manier om de taken van het waterschap duurzamer en milieuvriendelijker uit te voeren. WDODelta werkt er op verschillende manieren aan om in 2025 CO2-neutraal te zijn. “Daarnaast willen we meer en meer een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Dat kan alleen als we samenwerken met de markt. De toepassing van dit circulaire beton past dus uitstekend bij onze aanpak en ambities”, aldus Wichard.

Lees ook deze artikelen over circulariteit en duurzaamheid in infrastructuur:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.