Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Tunnel bij station Delft Campus met klimophagen vergroend

Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Over een lengte van 70 meter zijn in de fiets- en voetgangerstunnel bij station Delft Campus klimophagen aangebracht. De hederahagen zorgen niet alleen voor een groene uitstraling, maar ze vangen ook fijnstof op en ze helpen voorkomen dat er graffiti op de muren wordt gespoten.

De groene wand zorgt verder voor meer biodiversiteit en op warme dagen helpen ze de tunnel koel houden. De gemeente Delft is er blij mee dat de doorgaande route en de entree van het station hiermee letterlijk en figuurlijk een groene uitstraling gekregen hebben. Het past bovendien in het bredere plaatje van Delft Campus als eerste energieneutrale station van Nederland. Dat is mede gerealiseerd met de overkapping van zonnepanelen.

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel, de verbouwing en de uitbreiding van station Delft Campus zijn onderdeel van het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk-Rotterdam. Het traject wordt daarbij verdubbeld van twee naar naar vier sporen. De tunnel zelf “zorgt voor een snelle en veilige verbinding tussen het station, de Technische Universiteit Delft, het Schieoevers-gebied en de wijken Tanthof en Voorhof.”

Op verschillende hoogtes geplaatst

De vergroening van de onderdoorgang is bereikt met zestig klimophagen van de hedera-soort Woerner. De kant- en klare hagen van Mobilane zijn 180 tot 300 centimeter hoog en zijn in stalen plantenbakken aan de noordelijke tunnelwand aangebracht. Dit is op verschillende hoogtes gebeurd. Lex van Wijk Hoveniers heeft de hagen geplaatst en dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente Delft geeft aan dat de tunnel sinds zijn ingebruikname afgelopen juni positief is ontvangen door gebruikers en dat ook de eerste reacties op de groene wanden enthousiast zijn.

Lees ook:

Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Tunnel bij station Delft Campus met klimophagen vergroend | Infrasite
Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Tunnel bij station Delft Campus met klimophagen vergroend

Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Over een lengte van 70 meter zijn in de fiets- en voetgangerstunnel bij station Delft Campus klimophagen aangebracht. De hederahagen zorgen niet alleen voor een groene uitstraling, maar ze vangen ook fijnstof op en ze helpen voorkomen dat er graffiti op de muren wordt gespoten.

De groene wand zorgt verder voor meer biodiversiteit en op warme dagen helpen ze de tunnel koel houden. De gemeente Delft is er blij mee dat de doorgaande route en de entree van het station hiermee letterlijk en figuurlijk een groene uitstraling gekregen hebben. Het past bovendien in het bredere plaatje van Delft Campus als eerste energieneutrale station van Nederland. Dat is mede gerealiseerd met de overkapping van zonnepanelen.

De nieuwe fiets- en voetgangerstunnel, de verbouwing en de uitbreiding van station Delft Campus zijn onderdeel van het project Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk-Rotterdam. Het traject wordt daarbij verdubbeld van twee naar naar vier sporen. De tunnel zelf “zorgt voor een snelle en veilige verbinding tussen het station, de Technische Universiteit Delft, het Schieoevers-gebied en de wijken Tanthof en Voorhof.”

Op verschillende hoogtes geplaatst

De vergroening van de onderdoorgang is bereikt met zestig klimophagen van de hedera-soort Woerner. De kant- en klare hagen van Mobilane zijn 180 tot 300 centimeter hoog en zijn in stalen plantenbakken aan de noordelijke tunnelwand aangebracht. Dit is op verschillende hoogtes gebeurd. Lex van Wijk Hoveniers heeft de hagen geplaatst en dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente Delft geeft aan dat de tunnel sinds zijn ingebruikname afgelopen juni positief is ontvangen door gebruikers en dat ook de eerste reacties op de groene wanden enthousiast zijn.

Lees ook:

Groene tunnel Delft. Foto: Mobilane

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam