Loopbrug Zwolle. Afbeelding: Karres en Brands / ivp Delft

Zwolle gaat voor duurzame loopbrug over het spoor

Afbeelding: Karres en Brands / ivp Delft

Het stationsgebied van Zwolle krijgt een nieuwe loopbrug over het spoor met de uitstraling van een ‘opgetilde straat’. Deze passerelle heeft een parkachtige indeling, meerdere paden voor wandelaars en gelegenheid om even te gaan zitten. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het ontwerp.

De nieuwe loopbrug verbindt de twee zijdes van het station met elkaar. Volgens de gemeente is nergens anders in Nederland zo’n duurzame ‘straat’ over het spoor gemaakt. “De wandelaar kan straks via verschillende paden over deze brug. Heb je haast, dan neem je de snelle route om naar je bus of je werk- leerplek te lopen. Maar heb je meer tijd of wil je afspreken met iemand, dan zijn er ook fijne plekken waar je lekker kunt zitten of uit te kijken over het spoor”, aldus wethouder Ed Anker.

Veiligheid en duurzaamheid

“We houden uiteraard ook rekening met de (sociale) veiligheid. De brug wordt ook open en overzichtelijk ingericht en er komt goede verlichting voor de in de avond en nacht. Net als bij een echte straat.” Het is de ambitie van de gemeente om van Zwolle het groenste station van Nederland te maken.

Duurzaamheid heeft centraal gestaan bij het ontwerp van deze nieuwe brug. Dit betekent enerzijds dat er gekozen is voor duurzame materialen, zoals hout, maar ook dat de brug een duurzame uitstraling krijgt. Er is gekozen voor een parkachtige indeling, veel groen, brede paden en trappen, voldoende zitgelegenheid en goede verlichting. Ook water krijgt een belangrijke plek op de passerelle.

Meer weten over deze bijzondere brug? Lees dan de rest van het artikel op VerkeersNet.nl.

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.