Elektrische wals. Foto: VolkerWessels

Minister geeft startsein voor Innovatiestrook A58

Foto: VolkerWessels

Minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat heeft maandag de starthandeling verricht voor de aanleg van de Innovatiestrook A58 Kloosters. De testlocatie voor duurzame wegenbouw wordt door Gebr. Van Kessel gerealiseerd en zal eind 2022 in gebruik worden genomen.

VolkerWessels-bedrijf Gebr. Van Kessel legt de Innovatiestrook niet alleen aan in nauwe samenwerking met KWS Infra, maar is ook één van de bedrijven die er straks gebruik van gaat maken. Wat zij en andere bedrijven uitproberen en leren op de locatie bij Oirschot, kan bijdragen aan de ontwikkeling en toepassing van innovaties bij de verbreding van de A58 van twee naar drie rijstroken, alsmede aan andere wegenbouwprojecten. De strook wordt op basis van zero emissie aangelegd. Om dat te onderstrepen, werd het startsein gegeven door een elektrische wals in gang te zetten.

Lees ook: Eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine is klaar voor productie

Demissionair minister Visser geeft aan dat Rijkswaterstaat in 2030 energieneutraal zijn en circulair wil werken. De lessen die op de Innovatiestrook worden geleerd, kunnen volgens haar helpen om dat doel te bereiken. Voor bedenker Nyckle Sijtsma is het officiële startsein een mooie mijlpaal, waarbij de hoop wordt uitgesproken dat er veel nieuwe inzichten worden opgedaan.

Bewezen en nieuwe oplossingen

Namens VolkerWessels Infrastructuur zegt CEO Cees de Wijs dat de goede relatie met Rijkswaterstaat het versnellen van duurzame innovaties mogelijk maakt. “Bij dit project werken we met een aantal bewezen duurzame en circulaire toepassingen en innovaties, zoals de inzet van elektrisch materieel, en krijgen we ook de gelegenheid om een groot aantal nieuwe of aangepaste methodes te testen. De kennis en ervaring die we bij deze teststrook opdoen zullen een boost geven aan de ambitie om emissieloos te werken, zowel bij de verbreding van de A58 maar ook bij andere projecten.”

Lees ook: Nieuw consortium werkt samen aan emissievrije bouwplaats

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.