Elektrische asfaltspreider. Foto: KWS

Eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine is klaar voor productie

Foto: nieuwsbericht KWS

De eerste volledig elektrische asfaltspreidmachine ter wereld zal vanaf volgend jaar meedraaien in projecten van KWS. Dat infrabedrijf werkt momenteel met UMS, Dynapac en Van der Spek aan de realisatie van het eerste productiemodel.

Die laatste drie zijn in dit geheel de ontwikkelaar, fabrikant en dealer van de asfaltspreidmachine. De officiële introductie vond recent bij UMS in Oss plaats. De ontwikkeling van de machine kwam in een stroomversnelling door het project Innovatiestrook Kloosters A58. Daar worden duurzame innovaties voor wegenbouw getest voordat Rijkswaterstaat ze eventueel breder gaat toepassen. De strook moet ook emissieloos worden aangelegd en daar had Gebr. Van Kessel, net als KWS een VolkerWessels-bedrijf, een elektrische asfaltspreidmachine voor nodig.

Die is nu dus een feit en zal gaan meedraaien in het proefproject dat de Innovatiestrook is. Vanaf volgend jaar zal de machine volop worden ingezet voor projecten van KWS. Maar daarmee is het verhaal niet voorbij, want de betrokken partijen hebben veel vertrouwen in deze uitstootvrije versie van een machine die volop wordt gebruikt in de wegenbouw. Het eerste exemplaar is dan ook de blauwdruk voor het productiemodel dat Dynapac gaat maken.

Eerder al elektrische wals

KWS-directeur Raymond van de Stadt legt uit waarom het infrabedrijf graag verder wil op de ingeslagen weg. “Als aannemer van wegenbouwprojecten hadden we nog niet eerder een elektrische machine ontwikkeld voor de verwerking van asfalt. Voor de verdichting hebben we dit jaar al wel een elektrische wals in gebruik genomen. Het ontwikkelen van de asfaltspreidmachine was een bijzonder traject, en het was een gewaagd besluit om van een spreidmachine een elektrisch productiemodel te ontwikkelen. Door de bundeling van kennis en expertise met UMS, Van der Spek en Dynapac is dit nu een feit. Dit smaakt naar meer en past bij onze duurzaamheidsambities.”

Lees ook: EIB: investering in licht uitstootvrij bouwmaterieel is rendabel

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.