Hoorn. Foto: iStock / Alisa24

Hoorn raadpleegt markt over duurzaam beton voor civiele kunstwerken

Met een marktconsultatie wil de gemeente Hoorn meer te weten komen over het toepassen van duurzaam beton in civiele kunstwerken. Dat moet ertoe bijdragen dat de stad zichzelf in 2040 het etiket ‘klimaatneutraal’ kan opplakken.

In Hoorn worden op grote schaal nieuwbouwwijken ontwikkeld om de vraag naar woningen op te kunnen vangen. Binnen dat geheel worden ook tien vaarduikers en tien voetgangers- en fietsbruggen gerealiseerd. Die worden traditioneel hoofdzakelijk in beton uitgevoerd. Maar dat materiaal is goed voor ongeveer 8 procent van de CO2-uitstoot. Circulair en duurzaam beton kan dus enorm helpen in het terugdringen van schadelijke uitstoot, zo luidt de achterliggende gedachte bij deze marktconsultatie.

De marktconsultatie moet duidelijk maken welke producenten en leveranciers er nu al zijn en wat bij hen de trends, ontwikkelingen, producten en technische mogelijkheden zijn. De optie en mogelijkheden voor duurzaam beton in bruggen en andere kunstwerken moeten met de markt worden besproken. Maar het is ook de bedoeling om leveranciers te stimuleren om met ideeën en oplossingen te komen in voorbereiding op een aanbesteding. Daarvoor moet ook een strategie worden bepaald, zo mogelijk inclusief een beeld van de gunningscriteria.

Risico’s over projecten verspreiden

De vaarduikers en bruggen zullen niet allemaal tegelijk op de markt worden gebracht, maar verspreid over verschillende projecten in bundels. Het eerste werkt dat op de markt komt, betreft een bundel van vijf vaarduikers. De ambitie is weliswaar om de betonnen onderdelen van deze en alle andere objecten van duurzaam en circulair beton te laten maken. Maar omdat er hierin nog veel onbekend is – waar de marktconsultatie verandering in moet helpen brengen – kiest de gemeente Hoorn ervoor om de kennis geleidelijk te ontwikkelen en de risico’s van deze verduurzaming te spreiden.

Partijen die meedoen aan de marktconsultatie, kunnen daaraan geen rechten ontlenen bij uiteindelijke aanbestedingen. Wel wordt er van alle bevindingen een eindrapport gemaakt, dat tijdens de aanbesteding ter beschikking wordt gesteld.

Lees ook: Fietsbrug van cementloos beton over N69 geplaatst

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.

Hoorn raadpleegt markt over duurzaam beton voor civiele kunstwerken | Infrasite
Hoorn. Foto: iStock / Alisa24

Hoorn raadpleegt markt over duurzaam beton voor civiele kunstwerken

Met een marktconsultatie wil de gemeente Hoorn meer te weten komen over het toepassen van duurzaam beton in civiele kunstwerken. Dat moet ertoe bijdragen dat de stad zichzelf in 2040 het etiket ‘klimaatneutraal’ kan opplakken.

In Hoorn worden op grote schaal nieuwbouwwijken ontwikkeld om de vraag naar woningen op te kunnen vangen. Binnen dat geheel worden ook tien vaarduikers en tien voetgangers- en fietsbruggen gerealiseerd. Die worden traditioneel hoofdzakelijk in beton uitgevoerd. Maar dat materiaal is goed voor ongeveer 8 procent van de CO2-uitstoot. Circulair en duurzaam beton kan dus enorm helpen in het terugdringen van schadelijke uitstoot, zo luidt de achterliggende gedachte bij deze marktconsultatie.

De marktconsultatie moet duidelijk maken welke producenten en leveranciers er nu al zijn en wat bij hen de trends, ontwikkelingen, producten en technische mogelijkheden zijn. De optie en mogelijkheden voor duurzaam beton in bruggen en andere kunstwerken moeten met de markt worden besproken. Maar het is ook de bedoeling om leveranciers te stimuleren om met ideeën en oplossingen te komen in voorbereiding op een aanbesteding. Daarvoor moet ook een strategie worden bepaald, zo mogelijk inclusief een beeld van de gunningscriteria.

Risico’s over projecten verspreiden

De vaarduikers en bruggen zullen niet allemaal tegelijk op de markt worden gebracht, maar verspreid over verschillende projecten in bundels. Het eerste werkt dat op de markt komt, betreft een bundel van vijf vaarduikers. De ambitie is weliswaar om de betonnen onderdelen van deze en alle andere objecten van duurzaam en circulair beton te laten maken. Maar omdat er hierin nog veel onbekend is – waar de marktconsultatie verandering in moet helpen brengen – kiest de gemeente Hoorn ervoor om de kennis geleidelijk te ontwikkelen en de risico’s van deze verduurzaming te spreiden.

Partijen die meedoen aan de marktconsultatie, kunnen daaraan geen rechten ontlenen bij uiteindelijke aanbestedingen. Wel wordt er van alle bevindingen een eindrapport gemaakt, dat tijdens de aanbesteding ter beschikking wordt gesteld.

Lees ook: Fietsbrug van cementloos beton over N69 geplaatst

Onderwerpen: ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van Infrasite. Daarnaast is hij hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij online vakbladuitgeverij ProMedia.